Koszyk:

pusty - 0,00 zł
Nie masz produktów w koszyku.

Przepis na Andrzejki

4 produkt(ów)

Ustaw kierunek malejący

4 produkt(ów)

Ustaw kierunek malejący

SEROWO-POMIDOROWE NACHOSY


Składniki główne:
- paczka gotowych chipsów typu nachos (ok. 200 g),
- 70 g tartego sera żółtego,
- 50 g czarnych oliwek.

Salsa:
- 2 pomidory,
- 1 szt. czerwonej cebuli,
- 1 szt. ostrej papryczki np. chili,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka z soku z limonki,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól, pieprz do smaku.

Przygotuj salsę: Pomidory pokrój w drobną kostkę. Papryczkę (pozbawioną pestek) oraz czosnek posiekaj bardzo drobno. Wymieszaj cukier z sokiem z limonki. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki.

Chipsy ułóż w żaroodpornym naczyniu. Na nich połóż schłodzoną salsę pomidorową oraz oliwki pokrojone w plasterki. Posyp startym serem. Lekko wymieszaj, aby salsa i ser dostały się pomiędzy nachosy. Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz przez ok. 20 min.

Gotowe nachosy zjadaj z sosem guacamole. Dobrze pasuje do nich także kwaśna śmietana (12% lub 18%).


Sos guacamole:

- 1 szt. awokado,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- sok z 1 limonki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- kawałek ostrej papryczki np. chili,
- sól do smaku.

Awokado obierz ze skórki, wyjmij pestkę, a miąższ przełóż do miseczki. Rozgnieć go widelcem, dodaj sok z limonki, drobno posiekany czosnek, cebulę i papryczkę, a także oliwę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Spodobał Ci się ten artykuł? Przeczytaj również inne.

 

Bądź na bieżąco z naszą ofertą i otrzymaj 5% RABATU NA WSZYSTKO

Zapoznaj się z polityką prywatności

  • TrustedShops
  • Opineo
  • Gazela