Koszyk:

pusty - 0,00 zł
Nie masz produktów w koszyku.

Walentynkowe przepisy

11 produkt(ów)

Ustaw kierunek malejący

11 produkt(ów)

Ustaw kierunek malejący

Wielkie serce
Kremowa Panna Cotta 


Przygotowanie: 20 min          


Składniki na 20 porcji: 
1,5 l słodkiej śmietanki
1,2 l mleka
700 g cukru
80 g żelatyny
1 kieliszek likieru pomarańczowego
2 opakowania cukru waniliowego
czerwony barwnik spożywczy
czerwone i białe serduszka (lub dowolne inne dekoracje cukiernicze)

Przygotowanie:
Mleko, śmietankę i cukier umieść w rondelku. Zagotuj, cały czas mieszając, po czym odstaw. Dodaj cukier waniliowy i likier, wymieszaj. Dodaj żelatynę, mieszaj aż się rozpuści.
Odlej 350 g mikstury i wymieszaj z czerwonym barwnikiem. Poczekaj aż ostygnie, a następnie przelej do formy (formę warto wcześniej położyć na płaskim talerzu), wypełniając tylko koronę (dekoracyjną, górną część na formie) oraz małe serce ma środku formy.
Wstaw do lodówki na 30-40 minut lub więcej, aż warstwa prawie zastygnie.
Następnie wypełnij formę białą masą panna cotta. Następnie wstaw formę do lodówki i zostaw na kilka godzin (najlepiej na noc) do zastygnięcia. Bezpośrednio przed podaniem przełóż deser na tace/paterę do serwowania, aby to uczynić odwróć formę. Ozdób dekoracjami cukierniczymi. Gotowy deser zostaw na chwilę w temperaturze pokojowej. 

 

Ten przepis i inne znajdują się w opakowaniu foremki (w j. angielskim)

 



Ciasteczka Kupidyna

 

Przygotowanie: 60 min 

Potrzebujesz: 2 wykrawacze w kształcie serca: większe o śr. ok 6 cm,
mniejsze o śr. ok 3 cm. 

Składniki:
200 g mąki pszennej typu 550, przesianej
150 g margaryny miękkiej
75 g cukru pudru
1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżki sody oczyszczonej
250 g dżemu truskawkowego

Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 170oC i wyłóż tacę do pieczenia papierem do pieczenia.
Zmiksuj margarynę z cukrem na lekką, gładką masę.
Następnie dodaj sodę oczyszczoną, ekstrakt waniliowy i mąkę.
Wymieszaj składniki, uformuj kulę ciasta.
Przykryj sciereczką i odstaw do lodówki na 30 minut.
Wyjmij ciasto z lodówki i ugniataj, aż zmięknie.
Następnie wyłóż na lekko posypanej mąką stolnicy i wałkuj na placek o grubości 5 mm.
Użyj dużego wykrawacza w kształcie serca, aby wyciąć ok. 30 serduszek.
Odłóż połowe, a w drugiej połowie serduszek wytnij mniejsze serduszko przy pomocy mniejszego wykrawacza. Umieść wszystkie na tacy do pieczenia.
Piecz ok. 15-20 min, aż do uzyskania złotego koloru ciasta.
W tym czasie podgrzej dżem w rondelku na średnim ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 min). 
Następnie zostaw do ostygnięcia. Wyjmij ciastka z piekarnika, odłoż na kratkę aby wystygły. Całe serduszka posmaruj dżemem, a następnie każde z nich przykryj
serduszkiem z wyciętym środkiem. Odstaw, aby ciastka się scaliły. Posyp cukrem pudrem. 



  

 

 

 


 

Słodki bukiet

Babeczki różane

Przygotowanie: 60 min 


Składniki na ok. 15 babeczek:
Ciasto:
150 g masła
130 g drobnego cukru
3 jajka L
150 g mąki pszennej typu 550
1 łyżka wody różanej*
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mleka

Krem:
230 g masła
2,5-3 szklanki cukru
1 łyżeczka wody różanej
2 łyżki śmietany kremówki
odrobina (1/2 łyżeczki) barwnika spożywczego w paście
(czerwony lub różowy)
 


Przygotowanie: 
Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta i kremu powinny być w temperaturze pokojowej, chwilę przed rozpoczęciem przygotowań wyjmij je z lodówki. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Mikserem utrzyj masło z cukrem na gładką, lekką masę. Dodaj kolejno jajka, dokładnie mieszając po każdym. Następnie dodaj mąkę z proszkiem, mleko, wodę różaną (lub ekstrakt) i wszystko razem wymieszaj szpatułką. Formę do babeczek wyłóż papilotkami i wypełnić po równo ciastem do połowy wysokości i wyrównaj. Piecz w temperaturze 180oC przez około 20-25 minut (do "suchego patyczka"). Wyjmij, wystudź na kratce. 

Krem: 
Masło i cukier zmiksuj mikserem do otrzymania lekkiej, gładkiej masy. Dodaj wodę różaną, śmietanę kremówkę i zmiksuj. Powinien być gładki, ale niezbyt gęsty. Jeżeli będzie zbyt gęsty dodaj odrobinę mleka, a jeżeli będzie zbyt rzadki dodaj cukru pudru. Następnie dodaj barwnik i zmiksuj. Przełóż do rękawa cukierniczego, użyj tylkę ze wzorem gwiazdki. Wyciskaj krem zaczynając od środka babeczki. 

Przechowuj w lodówce. 

 

 * woda różana jest trudno dostępna, można zamówić w sklepach internetowych lub zastąpić ekstraktem waniliowym (łyżeczka).

 


 

Czekoladowe wyznanie


Alfabet z czekolady 

Przygotowanie: 40 min 

Składniki na 26 czekoladek:
 130 g czekolady (mix: gorzkiej, mlecznej i białej)

Przygotowanie:
Pokrój wszystkie 3 rodzaje czekolady i każdy osobno roztop.
Przełóż płynną czekoladę do rękawa cukierniczego i wypełnij literki dowolnymi kolorami według upodobania.
Włóż formę do lodówki i poczekaj aż czekolada zastygnie. Następnie uzupełnij foremki kontrastującymi kolorami czekolady i ponownie odstaw do lodówki do zastygnięcia. 


Ten przepis i inne znajdują się w opakowaniu foremki (w j. angielskim) 

 

 


 

 

 



Karmelove mini love
Mini muffinki z białej czekolady z karmelowym kremem

Przygotowanie: 60 min

Składniki na 12 babeczki: 
Ciasto:
60 g masła
50 g cukru
szczypta soli
1 jajko
70 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
30 g białej czekolady (tartej)
2 łyżki maślanki
12 papilek do mini muffinek
Krem:
100 ml słodkiej śmietanki
25 g crème fraiche (lub serka mascarpone)
1 łyżeczka cukru pudru
Sos karmelowy:
50 g cukru
25 ml słodkiej śmietanki
10 g masła
Dekoracje:
1-2 łyżki płatków czekoladowych


Przygotowanie:
Ciasto: Śmietankę, masło, cukier i sól zmiksuj na puszystą masę. Wmieszaj jajko. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i czekoladą, a następnie wymieszaj z płynną masą. Dodaj maślankę. Piekarnik nagrzej do temperatury 180oC. W formie na muffinki ułóż papierowe papilotki. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wypełnij papilotki równomiernie. Wstaw do piekarnika, na środkowy poziom i piecz przez 12-14 minut. Po tym czasie, wyciągnij formę i odstaw na 5 minut do wystygnięcia. Wyjmij muffinki i odstaw do wystygnięcia. W tym czasie przygotuj krem: Ubij śmietankę i crème fraiche (lub mascarpone) aż będzie sztywna, powoli dodawaj cukier puder. Przełóż krem do rękawa cukierniczego. Na każdą muffinkę wyciśnij krem. Odstaw do wystygnięcia.
Sos: Cukier wsyp do rondelka i postaw na kuchence na niewielkim ogniu i poczekaj aż zbrązowieje (skarmelizuje się). Zdejmij z ognia, dodaj śmietankę, następnie roztopione masło, cały czas mieszając, aż składniki dobrze się wymieszają. Odstaw do ostygnięcia. Chłodnym sosem polej muffinki. Udekoruj płatkami czekoladowymi. Każdą muffinkę ozdób walentynkowymi flagami. 

Spodobał Ci się ten artykuł? Przeczytaj również inne.

Bądź na bieżąco z naszą ofertą i otrzymaj 5% RABATU NA WSZYSTKO

Zapoznaj się z polityką prywatności

  • TrustedShops
  • Opineo
  • Gazela