Uwaga!

Zamówienia złożone w dniach 23-28.04 zaczniemy realizować od 29.04. Przepraszamy za niedogodności.

Zobacz NOWY ADRES ZWROTÓW i ODBIORÓW OSOBISTYCH.

W czym grillować, gdy kończy się lato?

Choć słońce nadal świeci i dni są jeszcze stosunkowo długie, to czuć zbliżającą się jesień… Chłodne wieczory niekoniecznie zachęcają do siedzenia pod gołym niebem. Jeśli jednak lubisz grillowanie, nie musisz z niego rezygnować. Soczyste steki, pachnące kiełbaski czy warzywa na chrupko zrobisz… we własnym domu. W jaki sposób? Dowiesz się z treści naszego artykułu.


alternatywne grillowanie


Alternatywne grillowanie - elektryczne grille stołowe


Grille elektryczne stołowe to urządzenia całoroczne - możesz używać ich w domu, na balkonie lub na tarasie. Ich zaletą jest to, że nie wytwarzają dymu ani ognia, są więc bezpieczniejsze w użytkowaniu niż tradycyjne grille i nie przeszkadzają sąsiadom. Nadają się do użytku w blokach. Z grilli elektrycznych możesz korzystać przygotowując obiad lub podczas wieczornego spotkania z przyjaciółmi - nawet, gdy na zewnątrz pada śnieg i jest -20 st.C!

Składają się z obudowy kryjącej mechanizm oraz jednej lub dwóch płyt (najczęściej aluminiowych) pokrytych powłoką nieprzywieralną - smażone potrawy się nie przypalają. Dodatkowo, możesz w nich ustawiać temperaturę grillowania, co pozwoli dopasować jej wysokość do rodzaju mięsa czy warzyw.

Urządzenia do grillowania w domu wyposażone są również w tacki na skapujący tłuszcz lub resztki. Po użyciu wystarczy je wyjąć i umyć w zmywarce (do mycia mechanicznego nadaje się także większość płyt aluminiowych). Mają jeszcze jedną zaletę - łatwo je przechowywać. Nie musisz mieć piwnicy, którą nie każdy lokator bloku posiada - wystarczy standardowa szafka kuchenna. Grille stołowe to urządzenia komfortowe i bezpieczne w użytkowaniu.

 

elektryczne grille stołowe

 

Alternatywne grillowanie - raclette

 

Mianem “raclette” określa się mniejsze od grilli stołowych urządzenie składające się z dwóch poziomów. Górnym jest kamienna lub metalowa płyta do grillowania, a dolnym miejsce do wsuwania małych patelni z potrawami do zapiekania. Urządzenia te szybko się nagrzewają, a zamysłem ich użytkowania jest wspólne przygotowywanie posiłku oraz późniejsze biesiadowanie.

Raclette zasilane są elektrycznie, nie ma więc ryzyka pożaru jak w przypadku ognia, nie tworzą też dymu. Grillowanie na płycie kamiennej jest szybsze niż na metalowej lub ruszcie (szybciej się nagrzewa) i równomiernie dzięki jednolitej powierzchni kumulującej ciepło. Smażenie na kamieniu powoduje, że mięso jest soczyste oraz apetyczne.

Raclette mają mniejsze wymiary niż grille, dzięki czemu można stawiać je na stole podczas spotkania z rodziną czy przyjaciółmi.

 

raclette


Ciekawostka!
“Raclette” jest nazwą szwajcarskiej potrawy wytwarzanej ze specjalnego gatunku sera. Pierwotnie przyrządzali ją pasterze na gorących kamieniach ułożonych wokół ogniska. Współcześnie podgrzewa się ją nad ogniem na małych patelenkach.

 

Alternatywne grillowanie - patelnia grillowa

 

Co w przypadku, jeśli lubisz potrawy grillowe, ale niekoniecznie masz ochotę zapraszać gości? Oczywiście jest rozwiązanie i na ten dylemat: wystarczy wykorzystać patelnię grillową. Naczynie to ma żłobkowaną powierzchnię i właściwości grilla stołowego: szybko smaży się na niej mięso, ryby czy warzywa, a gotowe przysmaki mają charakterystyczne ciemne paski.

Patelni grillowych możesz używać na różnych rodzajach kuchenek, także indukcyjnych. Z kolei naczynia wykonane z żeliwa nadają się także do wstawienia do piekarnika. Z patelni do grillowania wygodnie się korzysta i są niezastąpione, gdy chcesz przygotować niewielkie porcje.

Wiele modeli możesz myć w zmywarce, dlatego doczyszczenie nawet bardzo tłustego czy zabrudzonego naczynia nie sprawia problemów. Ich zaletą jest również łatwość przechowywania np. jednej patelni w drugiej albo na haczykach.

 

patelnia grillowa

 

Jesień = koniec grillowania? Nic podobnego! Wystarczy wykorzystać jeden z alternatywnych sposobów grillowania: grill stołowy, raclette lub patelnię grillową. Walory smakowe i zdrowotne tak przygotowanych potraw są prawie identyczne, jak tych z rusztu, a wygoda oraz możliwości użytkowania o wiele większe.

Lubisz grillować? Poznaj nasze przepisy na dania z grilla!

*

 

Spodobał Ci się ten artykuł? PRZECZYTAJ pozostałe.  

Zobacz MATERIAŁY DO POBRANIA.