Koszyk:

pusty - 0,00 zł
Nie masz produktów w koszyku.

Jak przechowywać przyprawy?

5 praktycznych porad

Przyprawy i zioła są niezbędne w każdej kuchni. To one nadają finalny smak i aromat potrawom. Często są kluczowym składnikiem dań np. prawdziwe włoskie spaghetti nie obejdzie się bez bazylii, a bez kolendry ciężko wyobrazić sobie dania kuchni azjatyckiej. Wiele z nich ma także właściwości zdrowotne. Czarny pieprz działa bakteriobójczo, a czosnek poprawia odporność. To tylko niektóre z powodów, dla których warto mieć zawsze różnorodne przyprawy do dyspozycji. Problem polega jednak na tym, że niewłaściwie przechowywane szybko tracą swoje właściwości. Co zrobić, aby temu zapobiec? Przygotowaliśmy 5 praktycznych porad.

 

1. Organizowanie przypraw w torebkach

Najczęściej spotykanym błędem jest kupowanie przypraw w torebkach, otwieranie i pozostawianie ich w takiej formie. Kontakt z tlenem sprawia, że przyprawy wietrzeją tracąc swój aromat. Dodatkowo, pozostawione w takiej postaci często się wysypują powodując bałagan w szufladach i szafkach kuchennych.

Rozwiązanie?
Jeżeli decydujesz się na pozostawienie przypraw w oryginalnych torebkach. Pomyśl o szczelnym zamknięciu ich za pomocą klipsów np. takich z etykietami, które ułatwią identyfikację przypraw np. w szufladzie.

 

 

Wskazówki!

Nigdy nie zostawiaj przypraw w pobliżu źródeł ciepła, ani na słońcu tj. blisko kaloryfera, kuchenki lub na parapecie. Unikaj także okolic zlewozmywaka.
Wysoka temperatura, silne promieniowanie słoneczne, a także wilgoć to czynniki, które pozbawiają przypraw cennych właściwości. Mogą nawet powodować ich psucie.


2. Słoiczki na przyprawy

Dobrym sposobem na praktyczne, a jednocześnie estetyczne przechowywanie przypraw jest przesypanie ich do słoiczków. Dzięki temu są nie tylko szczelnie zabezpieczone przed dostępem powietrza czy zanieczyszczeń, ale również ładnie wyglądają. Szklane słoiczki są wielorazowego użytku, a ponadto pięknie eksponują zawartość. Złociste curry, czerwona papryka prezentują się w nich atrkacyjne. Widząc zawartość pojemniczka wiesz dokładnie kiedy należy uzupełnić zapasy. Słoiczki z przyprawami można ułożyć jeden na drugim w szafce kuchennej lub uszeregować w szufladzie. Zaoszczędzisz sporo cennego miejsca, a dodatkowo przyprawy będą zawsze pod ręką. Kolejnym plusem przechowywania w słoiczkach jest możliwość podpisania pokrywek lub naklejenia ozdobnych etykiet z nazwami przypraw i ziół oraz ich zastosowaniem. To często ogromne ułatwienie dla amatorskich kucharzy.

 

Praktycznym rozwiązaniem są słoiczki wyposażone w nakrętkę z sitkiem. Służą jednocześnie do przechowywania i używania przypraw. Warto przemyśleć takie rozwiązanie dla składników, których używasz na co dzień np. soli, pieprzu, bazylii, majeranku.


 

3. Stojaki i organizery na przyprawy

Słoiczki z kolorową zawartości z powodzeniem możesz ustawić na kuchennym blacie. Będą ozdobą kuchni i inspiracją do kulinarnych działań. Aby wygodniej było po nie sięgać, warto zorganizować dla nich specjalną mniejszą półeczkę - wiszącą lub stojącą. Pamiętaj jednak, żeby nie znajdowała się zbyt blisko kuchenki. Przy większej ilości przypraw dobrze sprawdzają się obrotowe stojaki. Z kolej stojaki z uchwytem nadają się idealnie do podawania podstawowych przypraw (sól, pieprz, maggie) prosto na stół podczas wspólnego posiłku.

 

4. Ceramiczne i żeliwne pojemniki z młynkiem

Trwałość przypraw zależy przede wszystkim od warunków w jakich je przechowujemy, ale także ich forma ma bardzo duże znaczenie. Zwykle data ważności sypkich przypraw wynosi 1-2 lata. Wybierając niezmielone, możemy liczyć że ich trwałość będzie znacznie dłuższa.

Dlatego warto wybierać przyprawy w formie ziaren i mieć w domu młynek, który pozwala zmielić przyprawy i zioła bezpośrednio przed spożyciem. Dzięki temu będą nie tylko świeże, ale również pełne aromatu. Do przygotowywania mieszanek przypraw przyda się także moździerz. Rozcieranie ziaren i ziół wydobywa z nich najwięcej smaku i aromatu!

 

 

 

5. Pomysłowe rozwiązania

Co w sytuacji, gdy przygotowujemy posiłki poza domem? Np. podczas grilla lub wakacyjnego wyjazdu. Z pomocą przychodzi przybornik na przyprawy w etui, który możesz zabrać wszędzie ze sobą.

 

 

Warto zwrócić uwagę na pomysłowe pojemniczki na pieprz i sól. Oba składniki są najczęściej spotykane w kuchniach i na stołach. Dlatego warto się wyróżnić stawiając je w pojemniczkach, które sprzyjają zachowaniu trwałości, a jednocześnie są atrakcyjne dla oka.

Wskazówka!
Znasz metodę umieszczania różu w pojemniczku w solą? To prosta sztuczka! Wystarczy wsypać 2-3 ziarenka. Ryż absorbuje wilgoć, chroniąc sól przed zbrylaniem.

 

Odpowiednie przechowywanie przypraw przedłuża ich trwałość. Gwarantuje także zachowanie właściwości i uzyskanie najlepszego smaku i aromatu, co wpływa na końcowy efekt podczas gotowania. Wybór właściwego stojaka sprzyja organizacji pracy w kuchni, a także pomaga utrzymać porządek. A Twoje ulubione przyprawy są zawsze pod ręką.

 

Zobacz wszystkie akcesoria do przypraw dostępne na www.bazylia.pl 


# Spodobał Ci się ten artykuł? Przeczytaj również inne.

# Zobacz materiały do pobrania.

Bądź na bieżąco z naszą ofertą i otrzymaj 5% RABATU NA WSZYSTKO

Zapoznaj się z polityką prywatności

  • TrustedShops
  • Opineo
  • Gazela