Naturalne wspomagacze odporności i lekarstwa

Jesień. Pora roku, która oszałamia kolorowymi liśćmi, zapachem ziemi w powietrzu, smakuje gorącą herbatą i kojarzy się z milutkimi swetrami. Ale jest to również czas atakujących nas przeziębień. Aby rzadziej chorować, warto wspomagać odporność. Pomogą Ci w tym produkty, które znajdziesz w warzywniaku i przygotujesz z nich samodzielnie leki. Zapraszamy do lektury przewodnika, z którego dowiesz się jak naturalnie wspierać odporność i się leczyć*.

Jak wspierać odporność


NATURALNE PROBIOTYKI

Probiotyki wzmacniają naturalną odporność organizmu, dzięki czemu lepiej chroni się on przed szkodliwymi drobnoustrojami. Są to mikroorganizmy, które pobudzają układ immunologiczny do wytwarzania ciał odpornościowych. Poprawiają stan śluzówki jelita, wspomagają trawienie i łagodzą objawy nietolerancji np. laktozy. Według niektórych badań, mają również właściwości antynowotworowe.

 

kiszonki wspierają odporność


Warzywa i owoce kiszone

Bardzo dobrym źródłem probiotyków są dobrze znane kiszonki: kapusta, ogórki, buraki. Wspomagają trawienie oraz oczyszczanie organizmu, a dzięki zawartości pałeczek kwasu mlekowego leczą stany zapalne żołądka. Dodatkowo, zawierają mnóstwo antyoksydantów i witamin m. in. C, B12, B6 oraz PP. Jedząc kiszonki w dużym stopniu zapobiegniesz przeziębieniom, wzmocnisz apetyt i wspomożesz trawienie. Możesz wybrać zarówno warzywa lub owoce, jak i pić sok np. z buraków.

Kiszonki najlepiej przygotowywać w domu – masz wtedy pewność, że nie zawierają konserwantów lub chemicznych dodatków. Do przyrządzenia przetworów przydadzą Ci się słoiki o różnej pojemności.

Oryginalnymi propozycjami są również naczynia ceramiczne albo komplety do kiszenia wyposażone w ciężarki, które zapobiegają wypływaniu warzyw ponad solankę.

Ciekawostka: długą tradycję kiszenia ma Skandynawia. Ze względu na mroźne zimy, kiszenie stało się doskonałym sposobem konserwacji żywności, zapobiegającym jej psuciu się.


Jogurt i kefir

Szczególnie polecane jako probiotyki dla dzieci, ponieważ maluchy mogą nie lubić lub nie być w stanie spożywać np. ukiszonej kapusty. Dzięki obecności żywych kultur bakterii działają podobnie jak kiszonki.

Co ważne, zarówno jogurt, jak i kefir możesz przygotować samodzielnie w domu. Do ich przyrządzenia wystarczy mleko i kupione grzybki kefirowe lub bakterie jogurtowe. Przygotowanie jogurtu trwa do 10 h, natomiast kefiru 6 dni.

Podczas przyrządzania domowego nabiału przydadzą się butelki na mleko oraz słoiki do przechowywania. Lubisz jeść jogurty w pracy? Wypróbuj słoik śniadaniowy.

 

naturalny probiotyk jogurt


Kombucha – herbata nieśmiertelności

Na Dalekim Wschodzie znana jest od 2 tysięcy lat i ceniona za prozdrowotne właściwości – zawiera wiele witamin z grupy B, witaminę C oraz aminokwasy, dzięki którym wzmacnia układ odpornościowy i odtruwa organizm. Ta słodka, sfermentowana herbata jest coraz powszechniejsza na całym świecie!

Co ciekawe, przygotowanie kombuchy nie jest wcale skomplikowane – wystarczy posiadać kulturę bakterii zwaną scoby, która wytwarza wspierające zdrowie bakterie sama żywiąc się… cukrem. Produkcja napoju trwa 1-2 tygodni.

 

kombucha


Wyhoduj swoją scoby

Połącz napar z czarnej herbaty, cukier i odrobinę gotowej kombuczy lub octu jabłkowego. Mieszankę pozostaw na 2-4 tygodnie. Kombucha ze scoby działa podobnie jak zakwas – możesz z niej przygotować nowy napar lub kolejną kulturę bakterii.

Do przyrządzenia fermentowanego napoju przyda Ci się zestaw do kombuchy z dystrybutorem, ściereczkami muślinowymi oraz dwoma słoikami z uchem.


NATURALNE ANTYBIOTYKI

Tabletki nie są konieczne do wspierania odporności i leczenia się np. z przeziębienia. Gotowe medykamenty możesz z powodzeniem zastąpić naturalnymi antybiotykami. Mają one silne działanie zwalczające drobnoustroje, a nie zawierają w sobie chemii. Są tańsze i łatwo dostępne – wystarczy wejść do warzywniaka lub supermarketu.

 

czosnek naturalny antybiotyk


Czosnek

Niekwestionowany król, według badań silniejszy od penicyliny! Zawiera m. in. flawonoidy, aminokwasy, saponiny, witaminy B1, B2, PP, C, prowitaminę A, potas, magnez oraz rzadkie mikroelementy jak kobalt czy chrom. Jednak najsilniej działa allicyna, która niszczy gronkowce, paciorkowce, a także bakterie E. coli.

Podsumowując, to mocno pachnące warzywo działa przeciwchorobowo, antynowotworowo, zwalcza pasożyty jelit i odmładza. Najlepiej spożywać je na surowo dodając do smarowideł na kanapki lub do zupy. Czosnek rozdrobnisz za pomocą wyciskaczy.


Imbir

Korzeń świetny do zwalczania przeziębień, migreny, a także zakażeń bakteryjnych układu pokarmowego. W swoim składzie zawiera wiele witamin – C, A, K, wapń, fosfor oraz mniej znane zingiberol, gingerol czy zinferon. Dzięki nim charakteryzuje się właściwościami, które wspierają nasze zdrowie m.in. świetnie odkaża chore gardło, działa przeciwzapalnie, leczy np. listerię.

Imbir łatwo dostaniesz w każdym supermarkecie, a przygotowanie z niego naturalnego leku jest banalnie proste. Zetrzyj korzeń na tarce, zalej wrzącą wodą i parz przez kilkanaście minut. Po przestudzeniu dodaj sok z cytryny i odrobinę miodu.

 

zdrowe imbir i kurkuma


Kurkuma

Złoty korzeń, który zawiera m. in. kurkuminę. Jest to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który działa przeciwzapalnie prawie tak dobrze, jak nurofen! Oczyszcza, zwalcza wirusy oraz bakterie, a jego podanie jest bardzo łatwe – starty lub sproszkowany złocisty proszek dodawaj do soków, koktajli, zup czy innych potraw.


Bazylia

Nie mogło jej zabraknąć w naszym zestawieniu! Okazuje się, że ta popularna przyprawa również działa przeciwzapalnie i zwalcza bakterie oraz pasożyty. Kompresem z naparu z liści wspomożesz leczenie migreny, a płukanie gardła płynem bazyliowym skraca trwanie anginy.

Zobacz produkty pomocne w przechowywaniu przypraw.


Kwaśne…

Odporność wzmacniają i pomagają w leczeniu również owoce cytrusowe – cytryny, pomarańcze oraz grejpfruty. Możesz je spożywać na surowo lub pić sok – szybko wyciśniesz go przy pomocy wyciskacza albo wyciskarki elektrycznej. Cytryny nadają się do kiszenia: wesprą Twój organizm nie tylko witaminą C, ale także będą naturalnym probiotykiem.

...i słodkie

W żadnym zestawieniu prozdrowotnych produktów nie może zabraknąć miodu. Kochamy go za słodycz oraz za składniki wspierające odporność. Zawiera m. in. kwas mlekowy, cytrynowy, potas, żelazo, wapń, miedź i witaminy: C, H, PP czy te z grupy B. Możesz dodać go do potraw albo schłodzonej herbaty.

Do przechowywania miodu przyda się słoiczek z czerpakiem do nakładania.

 

cytrusy i miód naturalna witamina C


Warzywa, owoce i przyprawy kryją więcej prozdrowotnych właściwości, niż by się wydawało. Zachęcamy do poszerzania wiedzy, jak je wykorzystać w naturalnym wspieraniu odporności i leczeniu.

 

*Artykuł ma funkcję jedynie informacyjną i nie zastępuje konsultacji z lekarzem.

 

# Spodobał Ci się ten artykuł? Przeczytaj również inne.

# Zobacz materiały do pobrania.