Klimatyczna jesień – pierwsze kroki ku świętom

Pod koniec listopada wyczuwa się już święta – wokół nas zaczynają się pojawiać bożonarodzeniowe motywy, a myśli krążyć wokół prezentów. Wieczory się wydłużają, za oknem robi się coraz chłodniej… Mimo, że taka wizja ciepłolubnych przyprawia o dreszcze, środek jesieni także może mieć swój klimat. Podpowiadamy, w jaki sposób uprzyjemnić sobie listopadowo-grudniowe dni.

Zobacz wszystko na święta


Klimatyczna jesień – pierwsze kroki ku świętom

 

ŚWIATŁO I ZAPACH


Nie ma nic przyjemniejszego, niż wieczór rozświetlony światłem świec. Możesz stworzyć romantyczną atmosferę dla swojej drugiej połowy lub po prostu uprzyjemnić sobie w ten sposób czytanie książek. Palenie świec stwarza niezwykły nastrój, a patrzenie na nie odpręża. Jeśli dodatkowo wybierzesz świecę zapachową, w pomieszczeniu będzie unosiła się przyjemna woń.

Zaletą palenia tych świeczek jest również możliwość wpływania na samopoczucie: niektóre zapachy relaksują, inne poprawiają humor, a jeszcze inne pobudzają. Zapachami możesz przywoływać także miłe wspomnienia np. z wakacji czy świąt Bożego Narodzenia spędzanych u babci.

Na jesień wybierz cięższą nutę: cynamonu, wanilii lub drzewa sandałowego. Te zapachy kojarzą się również ze świętami, dlatego są świetne na okres adwentu.

 

świece zapachowe


PIERNIKOWE DEKORACJE

 

Boże Narodzenie to pora królowania pierników: ich zapach mają świąteczne mydełka, smakują nimi słodycze, a piernikowe ozdoby wieszamy na choince. Jeśli chcesz stworzyć oryginalne dekoracje idealne na późną jesień oraz okres przedświąteczny, pierniczki będą doskonałym wyborem.

Ciasteczka z cyferkami z powodzeniem zastąpią kalendarz adwentowy, a jeśli lubisz kreatywne zadania, wykonaj domek z piernika. Początek grudnia będzie odpowiednim czasem na pieczenie – tradycyjne pierniki powinny leżakować 3 tygodnie.

Nie masz zdolności kulinarnych? Nie rezygnuj z pierniczków – wykorzystaj dekoracje z porcelany. Świecznik-pociąg na ulubione świeczki zapachowe? A może miseczka na łakocie w kształcie ludzika z piernika? Każda z tych propozycji wprowadzi odrobinę świątecznego nastoju i choć nie pachnie korzennie, wygląda jak wykonana z najpopularniejszego świątecznego ciasta!

 

dekoracje z pierników


CZEKOLADAENDORFINY I MAGNEZ


Czekolada jest chyba z jednym z najczęściej spożywanych przez człowieka słodyczy. Dodatkowo, występuje w setkach świetnych smaków oraz ma właściwości prozdrowotne. Tak! Choć nie polecamy spożywania jej w nadmiarze, na szare, jesienne wieczory będzie jak znalazł!

Czekolada zawiera m. in. magnez, który zmniejsza zmęczenie oraz tryptofan zmieniający się w organizmie człowieka w serotoninę – hormon szczęścia.

Możesz jeść ją w tradycyjnej postaci albo pić gorący napój na jej bazie. Po dodaniu ulubionych składników np. pianek czy bitej śmietany uzyskasz wspaniały deser :) Poniżej znajdziesz kilka przepisów na przepyszną gorącą czekoladę. Potrzebujesz jeszcze tylko ulubionego kubka (w okresie świątecznym obowiązkowo z Mikołajem, reniferem albo choinką).


gorąca czekolada


* CZEKOLADA Z MASŁEM ORZECHOWYM *

Składniki:
• 2 łyżeczki kakao
• 300 ml mleka
• łyżka masła orzechowego
• cukier brązowy do posłodzenia

Przygotowanie:
Mieszając zagotuj mleko z kakao i cukrem. Dodaj masło orzechowe i bardzo dobrze rozmieszaj. Przelej do kubka.


* CZEKOLADA KORZENNA *

Składniki:
• kilka kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady
• 300 ml mleka
• cynamon, kardamon, wanilia

Przygotowanie:
Połamaną czekoladę rozpuść w gorącym mleku. Dodaj przyprawy oraz zagotuj całość i przelej do kubka.


gorąca czekolada


* BIAŁA CZEKOLADA Z RUMEM *

Składniki:
• 40 g białej czekolady
• 300 ml mleka
• rum do smaku

Przygotowanie:
Połamaną czekoladę rozpuść w gorącym mleku i zagotuj. Dopraw rumem i przelej do kubka.


* BIAŁA CZEKOLADA Z AMARETTO I PIANKAMI *

Składniki:
• 60 g białej czekolady
• 300 ml mleka
• amaretto do smaku
• bita śmietana, cynamon i pianki do dekoracji

Przygotowanie:
Połamaną czekoladę rozpuść w gorącym mleku i zagotuj. Dopraw amaretto. Przelej do kubka i udekoruj bitą śmietaną, piankami, a na koniec posyp cynamonem.



WIECZÓR Z PROCENTAMIGRZANE WINO


Wino na ciepło rozgrzewało już w starożytności – Rzymianie zwali je vinum conditum, a przepisy na nie znalazły się w księgach Pliniusza Starszego. W średniowieczu uważane było za godne jedynie biskupów oraz królów. Grzane wino miało za zadanie nie tylko rozgrzać, ale także wspierać zdrowie m. in. krążenie krwi czy pomagać w leczeniu depresji.

Dziś pijane jest przede wszystkim dla przyjemności. Przygotowanie grzanego wina jest bardzo łatwe – wystarczy podgrzać ulubiony trunek z przyprawami np. cynamonem, kardamonem, goździkami i owocami. Podawaj je w specjalnych kubeczkach lub szklankach z podwójnymi ściankami.


kubki do grzanego wina


* GRZANE WINO PO SZWEDZKU *

Składniki:
• 750 ml czerwonego wina
• 75 g cukru
• 60 ml rumu
• 3 goździki
• 75 g rodzynek
• 50 g obranych migdałów
• kawałek imbiru
• 1 laska cynamonu

Przygotowanie:
Imbir pokrój i wrzuć do garnka. Dodaj pozostałe przyprawy (oprócz migdałów i rodzynek), zalej winem. Podgrzej, ale nie gotuj. Do kubków włóż rodzynki i migdały, a następnie zalej winem.


Podaliśmy Wam kilka propozycji na umilenie szarych dni i mamy nadzieję, że od teraz polubicie listopadowe oraz grudniowe wieczory.

*

# Spodobał Ci się ten artykuł? Przeczytaj również inne.

# Zobacz materiały do pobrania.