Klimatyczna jesień – pierwsze kroki ku świętom
Pod koniec listopada wyczuwa się już święta – wokół nas zaczynają się pojawiać bożonarodzeniowe motywy, a myśli krążyć wokół prezentów. Wieczory się wydłużają, za oknem robi się coraz chłodniej… Mimo, że taka wizja ciepłolubnych przyprawia o dreszcze, środek jesieni także może mieć swój klimat. Podpowiadamy, w jaki sposób uprzyjemnić sobie listopadowo-grudniowe dni.
ŚWIATŁO I ZAPACH
Nie ma nic przyjemniejszego, niż wieczór rozświetlony światłem świec. Możesz stworzyć romantyczną atmosferę dla swojej drugiej połowy lub po prostu uprzyjemnić sobie w ten sposób czytanie książek. Palenie świec stwarza niezwykły nastrój, a patrzenie na nie odpręża. Jeśli dodatkowo wybierzesz świecę zapachową, w pomieszczeniu będzie unosiła się przyjemna woń.
Zaletą palenia tych świeczek jest również możliwość wpływania na samopoczucie: niektóre zapachy relaksują, inne poprawiają humor, a jeszcze inne pobudzają. Zapachami możesz przywoływać także miłe wspomnienia np. z wakacji czy świąt Bożego Narodzenia spędzanych u babci.
Na jesień wybierz cięższą nutę: cynamonu, wanilii lub drzewa sandałowego. Te zapachy kojarzą się również ze świętami, dlatego są świetne na okres adwentu.
PIERNIKOWE DEKORACJE
Boże Narodzenie to pora królowania pierników: ich zapach mają świąteczne mydełka, smakują nimi słodycze, a piernikowe ozdoby wieszamy na choince. Jeśli chcesz stworzyć oryginalne dekoracje idealne na późną jesień oraz okres przedświąteczny, pierniczki będą doskonałym wyborem.
Ciasteczka z cyferkami z powodzeniem zastąpią kalendarz adwentowy, a jeśli lubisz kreatywne zadania, wykonaj domek z piernika. Początek grudnia będzie odpowiednim czasem na pieczenie – tradycyjne pierniki powinny leżakować 3 tygodnie.
Nie masz zdolności kulinarnych? Nie rezygnuj z pierniczków – wykorzystaj dekoracje z porcelany. Świecznik-pociąg na ulubione świeczki zapachowe? A może miseczka na łakocie w kształcie ludzika z piernika? Każda z tych propozycji wprowadzi odrobinę świątecznego nastoju i choć nie pachnie korzennie, wygląda jak wykonana z najpopularniejszego świątecznego ciasta!
CZEKOLADA – ENDORFINY I MAGNEZ
Czekolada jest chyba z jednym z najczęściej spożywanych przez człowieka słodyczy. Dodatkowo, występuje w setkach świetnych smaków oraz ma właściwości prozdrowotne. Tak! Choć nie polecamy spożywania jej w nadmiarze, na szare, jesienne wieczory będzie jak znalazł!
Czekolada zawiera m. in. magnez, który zmniejsza zmęczenie oraz tryptofan zmieniający się w organizmie człowieka w serotoninę – hormon szczęścia.
Możesz jeść ją w tradycyjnej postaci albo pić gorący napój na jej bazie. Po dodaniu ulubionych składników np. pianek czy bitej śmietany uzyskasz wspaniały deser :) Poniżej znajdziesz kilka przepisów na przepyszną gorącą czekoladę. Potrzebujesz jeszcze tylko ulubionego kubka (w okresie świątecznym obowiązkowo z Mikołajem, reniferem albo choinką).
* CZEKOLADA Z MASŁEM ORZECHOWYM *
Składniki:
• 2 łyżeczki kakao
• 300 ml mleka
• łyżka masła orzechowego
• cukier brązowy do posłodzenia
Przygotowanie:
Mieszając zagotuj mleko z kakao i cukrem. Dodaj masło orzechowe i bardzo dobrze rozmieszaj. Przelej do kubka.
* CZEKOLADA KORZENNA *
Składniki:
• kilka kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady
• 300 ml mleka
• cynamon, kardamon, wanilia
Przygotowanie:
Połamaną czekoladę rozpuść w gorącym mleku. Dodaj przyprawy oraz zagotuj całość i przelej do kubka.
* BIAŁA CZEKOLADA Z RUMEM *
Składniki:
• 40 g białej czekolady
• 300 ml mleka
• rum do smaku
Przygotowanie:
Połamaną czekoladę rozpuść w gorącym mleku i zagotuj. Dopraw rumem i przelej do kubka.
* BIAŁA CZEKOLADA Z AMARETTO I PIANKAMI *
Składniki:
• 60 g białej czekolady
• 300 ml mleka
• amaretto do smaku
• bita śmietana, cynamon i pianki do dekoracji
Przygotowanie:
Połamaną czekoladę rozpuść w gorącym mleku i zagotuj. Dopraw amaretto. Przelej do kubka i udekoruj bitą śmietaną, piankami, a na koniec posyp cynamonem.
WIECZÓR Z PROCENTAMI – GRZANE WINO
Wino na ciepło rozgrzewało już w starożytności – Rzymianie zwali je vinum conditum, a przepisy na nie znalazły się w księgach Pliniusza Starszego. W średniowieczu uważane było za godne jedynie biskupów oraz królów. Grzane wino miało za zadanie nie tylko rozgrzać, ale także wspierać zdrowie m. in. krążenie krwi czy pomagać w leczeniu depresji.
Dziś pijane jest przede wszystkim dla przyjemności. Przygotowanie grzanego wina jest bardzo łatwe – wystarczy podgrzać ulubiony trunek z przyprawami np. cynamonem, kardamonem, goździkami i owocami. Podawaj je w specjalnych kubeczkach lub szklankach z podwójnymi ściankami.
* GRZANE WINO PO SZWEDZKU *
Składniki:
• 750 ml czerwonego wina
• 75 g cukru
• 60 ml rumu
• 3 goździki
• 75 g rodzynek
• 50 g obranych migdałów
• kawałek imbiru
• 1 laska cynamonu
Przygotowanie:
Imbir pokrój i wrzuć do garnka. Dodaj pozostałe przyprawy (oprócz migdałów i rodzynek), zalej winem. Podgrzej, ale nie gotuj. Do kubków włóż rodzynki i migdały, a następnie zalej winem.
Podaliśmy Wam kilka propozycji na umilenie szarych dni i mamy nadzieję, że od teraz polubicie listopadowe oraz grudniowe wieczory.
*
# Spodobał Ci się ten artykuł? Przeczytaj również inne.
# Zobacz materiały do pobrania.