Do serów
Jak prawidłowo serwować ser?
Prawidłowe serwowanie sera sprowadza się do kilku prostych zasad, które są bardzo łatwe do przyswojenia. Godzinę przed wyłożeniem nabiału na stół należy wyciągnąć go z lodówki – aby odtajał i dał się łatwo pokroić. Jeśli podajesz ser na przystawkę, połóż co najmniej 5 rodzajów na drewnianą deskę – możesz użyć również tej ze szklaną przykrywką. Twarde rodzaje sera krój w słupki, pleśniowe – w niewielkie trójkąciki, a żółte w cieniutkie plastry. Zadbaj także o dekorację deski z serami – wyłóż na nią winogrona, pokrojoną gruszkę, figi czy obrane orzechy.
Najpopularniejsze akcesoria do sera – w co warto zainwestować?
#1 Łopatka do sera
Łopatka do sera umożliwia krojenie równych plasterków, które nie tylko łatwo można zjeść, ale również estetycznie podać na desce. Produkt poradzi sobie zarówno z twardym, jak i miękkim nabiałem. Sprawdź ofertę sklepu Bazylia.pl i wybierz łopatkę ze stali nierdzewnej – jest niezawodna oraz trwała.
#2 Krajalnica do sera
Krajalnica do sera to dobre rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie przede wszystkim oszczędność czasu – ostra żyłka precyzyjnie pokroi każdy nabiał, zanim zdążysz powiedzieć ,,jestem bardzo zadowolony z zakupu krajalnicy”