URODZINOWY RABAT 22% DO 19.03!
W dniach 16-19.03 z kodem 11URODZINY masz -22% na nieprzecenione produkty (zamówienia od 100 zł). Zniżka nie obejmuje dostawy.

 

Kod wpisz w koszyku -> ZACZNIJ TAŃSZE ZAKUPY

 

Grill

Produkty 1-12 z 15

Strona
na stronę
  1. Mini szczypce kuchenne Oxo -10%

    Mini szczypce kuchenne Oxo

    Cena promocyjna 35,91  zł Regular Price 39,90  zł
  2. Zestaw szczypce + stalowa łopatka do grillowania Good Grips Oxo -10%

    Zestaw: szczypce + stalowa łopatka do grillowania Good Grips Oxo

    Cena promocyjna 139,50  zł Regular Price 155,00  zł
  3. Szczypce do grillowania z otwieraczem do butelek Oxo -10%

    Szczypce do grillowania z otwieraczem do butelek Oxo

    Cena promocyjna 73,80  zł Regular Price 82,00  zł
  4. Zestaw 6 stalowych patyczków do szaszłyków Good Grips Oxo -10%

    Zestaw 6 stalowych patyczków do szaszłyków Good Grips Oxo

    Cena promocyjna 85,50  zł Regular Price 95,01  zł
  5. Raclette  grill stołowy dla 8 osób Grande8 Küchenprofi -12%

    Raclette / grill stołowy dla 8 osób Grande8 Küchenprofi

    Cena promocyjna 730,31  zł Regular Price 829,90  zł

Produkty 1-12 z 15

Strona
na stronę

Grill grillowi nierówny. Jak więc dobrze go wybrać?

Warto wiedzieć, że na rynku znajdują się aktualnie trzy rodzaje grillów. Wyróżniamy:
• elektryczny,
• węglowy,
• gazowy.

Każdy z nich dodatkowo różni się wielkością oraz estetyką. W zależności od twoich potrzeb, możesz wybrać mniejszy i przenośny grill. Nie zajmie zbyt wiele miejsca w ogrodzie, a poza tym swobodnie będziesz mógł go przechować w szopie lub piwnicy po skończonym sezonie.
Najważniejsza jest jednak kwestia poruszona wyżej, czyli podział ze względu na rodzaj paliwa, dzięki któremu możesz usmażyć swoje ulubione przysmaki. Który grill będzie dla ciebie odpowiedni? Zapoznaj się z ich charakterystyką.

Klasyczny grill węglowy, który na pewno znasz

Ten rodzaj grilla jest najpopularniejszy, a przy tym najmniej skomplikowany w swojej budowie. Za tym idzie również cena tego produktu, która jest zazwyczaj bardzo atrakcyjna.
Na tym grillu możesz upiec każdą potrawę, pod warunkiem, że używasz węgla drzewnego. Warto wiedzieć, że odchodzi się już od brykietu, zamieniając go na bardziej ekologiczne paliwo. Chodzi o węgiel z bambusa lub łupin kokosa. Łatwo go dostać w wielu sklepach wielobranżowych, a jeden kilogram kosztuje około 20 złotych.
Warto pamiętać, że węgiel i wszystkie jego składniki mieszają się ze smażonym jedzeniem, a więc im bardziej ekologiczne paliwo, tym zdrowsze jedzenie podajemy. Podobnie możesz wybrać podpałkę. Powinna być bezzapachowa, a dodatkowo spalać się całkowicie podczas grillowania.
Podczas korzystania z grilla węglowego, warto zastosować tacki aluminiowe, które służą jako naczynie, na którym smażysz. Te perforowane lub żłobione sprawdzą się idealnie, ze względu na ich system odprowadzania tłuszczu. Dzięki nim jedzenie jest oddzielone od żaru, przez co smaży się w dobrym tempie, nie przywiera ani nie przypala się.
Warto również pamiętać o prawidłowej pielęgnacji grilla węglowego.

Grill elektryczny, który sprawdza się również w kuchni

Jeśli bardzo lubisz grillowanie i zdarza ci się za nim tęsknić podczas długich jesiennych lub zimowych wieczorów, możesz zaopatrzyć się w grill elektryczny. Jest poręczny oraz niewielki, a dzięki temu bardzo łatwo znajdziesz dla niego miejsce w swojej kuchni. Zasila go prąd, a więc zadziała wszędzie tam, gdzie masz kontakt lub przedłużacz. Może być to również jego największa wada, ponieważ w plenerze czasem bardzo ciężko doprowadzić prąd do miejsca, w którym toczy się przyjęcie.
Na rynku istnieje bardzo duży wybór tego typu grilli. Możesz wybrać taki z pokrywą lub składany.
Po skończonym gotowaniu warto zadbać o jego estetyczny wygląd. Właśnie dlatego należy regularnie go czyścić, tak często jak brudne naczynia po obiedzie. Wystarczy mokra gąbka i gotowe.

Grill gazowy, zdecydowanie najmniej popularny

Jego niewielka popularność może wynikać z jego ceny, która bardzo często jest wręcz zaporowa. Grill gazowy wygląda jak tradycyjny, z jedną niewielką różnicą. Pomiędzy jego nóżkami montuje się półkę, na której stawiana jest butla z gazem. Dzięki małej, obrotowej gałce łatwo jest kontrolować wysokość płomienia oraz tempo gotowania potraw.
Czy jednak o to chodzi w grillowaniu, aby jedynie przekręcać w odpowiedni sposób jedno pokrętło? Na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam.