Używamy plików cookie, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę.
Chlebaki
Jaki chlebak sprawdzi się idealnie w Twojej kuchni?
Naczynie do przechowywania chleba oraz bułek powinno być wykonane z trwałego oraz estetycznego materiału, który zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza. Chlebaka używa się niemal codziennie, a więc warto postawić na ten droższy, ale spełniający wszystkie powyższe wymagania.
Numer jeden to chlebak metalowy – estetyczny, trwały, funkcjonalny
Podstawową zaletą chlebaka metalowego, dzięki której wyróżnia się na tyle innych tego typu produktów, jest estetyka. Ponadto, chlebaki metalowe są produkowane w różnych kształtach - znajdziesz okrągłe, prostokątne oraz owalne.
Co więcej, naczynie jest odporne na uszkodzenia, odbarwienia, czy odkształcenia. Nie posiada żadnych ukrytych lub widocznych rowków – w związku z tym bardzo łatwo pozbyć się okruchów gromadzących się we wnętrzu. Do pielęgnacji takiego chlebaka użyj wilgotnej szmatki, aby wytrzeć osiadający na nim kurz. Pamiętaj o tym, aby nie czyścić go za pomocą silnych detergentów – mogą jedynie uszkodzić konstrukcję. Ponadto, nie stawiaj chlebaka blisko źródła ciepła, na przykład czajnika elektrycznego oraz kuchenki – metal szybko się nagrzewa, a pieczywo nie powinno być narażone na ciągłe zmiany temperatur.
Kolejną niekwestionowaną zaletą takiego naczynia jest funkcjonalność. Metalowy chlebak kupisz z drewnianą deską do krojenia lub bambusową dwustronną przykrywką.
Chlebaki metalowe w zestawie z naturalnymi dodatkami – drewnianą deską do krojenia
Deskę wsuwasz w specjalny otwór zaraz po pokrojeniu bułek czy chleba - nie musisz więc szukać dla niej dodatkowego miejsca w kuchni. Drewno zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza w naczyniu. Dzięki temu pieczywo pozostanie świeże na dłużej.
Chlebaki metalowe z dwustronną bambusową przykrywką
Niektóre metalowe chlebaki posiadają drewnianą przykrywkę – ten element utrzymuje stałą temperaturę wewnątrz naczynia, a więc wilgoć, przez którą pieczywo psuje się szybciej, nie przedostaje się do środka. Dwustronna bambusowa przykrywka pełni jeszcze jedną funkcję – po jej zdjęciu i ułożeniu na właściwej stronie staje się deską do krojenia.