Dobry kieliszek = dobry alkohol
Czy w jednym kieliszku można pić różne trunki? Czy ważny jest jego kształt i na co wpływa? Wiele osób pomyśli, że kieliszek to naczynie jak każde inne i czy wlejemy do niego wino białe czy czerwone, i tak się go napijemy… Tymczasem różnorodność kształtów oraz rozmiarów szkła ma na celu nie komplikacje przy wyborze, ale wydobycie aromatu, a także walorów smakowych konkretnego alkoholu. Poniżej przedstawiamy krótki przewodnik po rodzajach kieliszków.
Kieliszki do wina białego
Posiadają mniejsze i węższe czasze, mają pojemność ok. 300 ml – napełniaj je do połowy. Często czasza ma formę przypominającą tulipan. Kształt kieliszka pozwala utrzymać niską temperaturę trunku oraz wydobyć jego aromat. Zwróć również uwagę, aby nóżka była wysoka i trzymający nie dotykał czaszy: wino jest wtedy ogrzewane, co skutkuje zmianą smaku. Cięższe wina białe należy podać w szerszych kieliszkach – taka budowa wydobywa ich kremowy smak.
Kieliszki do wina czerwonego
Mają szersze czasze niż naczynia do wina białego, często również krótsze nóżki. Zwykle mieszczą ok. 600 ml alkoholu i należy napełnić je do 2/3 wysokości. Kieliszki możesz trzymać zarówno za nóżkę, jak i za czaszę. Wina cięższe typu burgund najlepiej podawać w jeszcze większych naczyniach (pojemność takich kieliszków może dochodzić nawet do 1-1,5 l!). Szeroka czasza wpływa na delikatniejszy smak trunku, łagodzi również odczucie uwalniania się alkoholu etylowego popularnie zwane „paleniem w nosie”.
Kieliszki do szampana/win musujących
Trunki gazowane pijamy w wysokich i smukłych kieliszkach – budowa zapobiega zbyt szybkiemu ulatywaniu bąbelków. Szkło tego typu ma pojemność 150-200 ml i należy napełniać je do 3/4 wysokości. Szampan oraz wina musujące podawaj zawsze schłodzone – zwróć uwagę, aby kieliszek nie miał krótkiej nóżki, ponieważ dłoń będzie ogrzewać alkohol.
Kieliszki do piwa (pokale)
Popularny napój możesz pić w kuflu, a także w specjalnym kieliszku: pokalu. Wyposażony został w nóżkę i zwykle ma pojemność odpowiadającą butelce albo puszce, czyli 300-500 ml. Nalewaj do pełna.
Kieliszki do martini i koktajli
Tego typu szkło ma przekrój zbliżony do trójkąta oraz wysoką nóżkę. Mieści 45-115 ml i należy wypełnić je zostawiając niewielką przestrzeń między alkoholem, a brzegiem kieliszka. Można przybrać go owocami albo cukrem.
Kieliszki do koniaków oraz brandy
Przypominają szkło do wina czerwonego – mają pękate czasze o pojemności 100-230 ml oraz nóżkę. Należy wypełnić je ok. 20-40 ml trunku, który powoli uwalnia aromat i można się nim delektować. Kieliszki do koniaku/brandy możesz trzymać całą dłonią – nawet wskazane jest, by alkohol się ogrzał.
Kieliszki do wódki oraz likierów
Tego typu szkło ma najmniejszą pojemność: ok. 30-100 ml (średnio 30 ml dla likierów i 50 ml dla wódki). Należy napełnić je do wysokości 3/4 (likier) i prawie do pełna (wódka). Naczynia znajdziesz w dwóch wariantach: na nóżce lub z grubym dnem, za które należy je trzymać. Warto wspomnieć, że mocne trunki kolorowe powinno podawać się w kieliszkach z nóżką, a wódki czyste w tych bez niej.
Na koniec podsumujmy zalety używania właściwego rodzaju szkła:
• bogaty smak i aromat trunku,
• właściwa temperatura serwowania alkoholu,
• delikatniejszy smak win o złożonym smaku,
• złagodzenie odczucia „palenia w nosie”.
# Spodobał Ci się ten artykuł? Przeczytaj również inne.
# Zobacz materiały do pobrania.