Tace i naczynia do serwowania potraw - jakie wybrać?

Jeśli planujesz spotkanie karnawałowe w małym gronie, nie musisz rezygnować z serwowania potraw w wyszukany sposób. Wystarczy, że podasz je na ładnej tacy lub talerzu do przekąsek. Przygotowaliśmy przegląd naczyń do serwowania wykonanych z czterech różnych materiałów. Podpowiadamy, jakie są zalety różnych tac do podawania przekąsek.


tace do serwowania przekąsek


Drewniane tace do serwowania

 

Jeśli stawiasz na klasykę, odpowiednie będą dla Ciebie tace do podawania przekąsek wykonane z drewna. Materiał ten spodoba się również miłośnikom ekologii - drewniane naczynia są przyjazne przyrodzie i można je poddawać recyklingowi. Nie zawierają chemicznych dodatków.

Drewniane tace do serwowania charakteryzują się dużą odpornością na pęknięcia np. podczas przypadkowego upadku czy uderzenia w twardą powierzchnię. Drewno zużywa się wolniej niż np. tworzywo sztuczne czy silikon.

Naczynia z niego wykonane pasują do każdego wystroju kuchni lub jadalni: świetnie wyglądają w pomieszczeniach retro, ale również i tych w stylu nowoczesnym.

 

drewniane tace do przekąsek


Ceramiczne naczynia do serwowania


Naczynia wykonane z porcelany lub kamionki są powszechnie używane: można spotkać je w większości domów. Ceramiczne talerze oraz tace do serwowania cechują się wysoką trwałością i odpornością na porysowanie. Nawet po wielu użyciach pięknie się prezentują.

Naczynia tego typu nadają się do serwowania zarówno zimnych, jak i gorących potraw. Ceramika jest również bardzo higieniczna: nie przejmuje zapachów, nie odbarwia się łatwo i (w większości przypadków) możesz myć ją w zmywarce.

Naczynia z porcelany pięknie wyglądają: mogą mieć np. oryginalną fakturę lub element 3D “wyrastający" z powierzchni talerza.

 

ceramiczne tace do serwowania


Kamienne tace do przekąsek

 

Kamień jest materiałem, który w ostatnich latach zaczęto wykorzystywać do produkcji naczyń m. in. do serwowania potraw. Wyróżnia się trwałością i oryginalnym wyglądem - trudno znaleźć dwa identyczne egzemplarze. Materiały, takie jak marmur czy łupek mają niejednorodną strukturę, dlatego każde naczynie z nich wykonane prezentuje się inaczej.

Kamienne tace czy talerze do serwowania świetnie utrzymują temperaturę, możesz ich więc używać do podawania zarówno zimnych, jak i gorących potraw.

Pięknie eksponują kolorowe przekąski, dlatego jeśli zależy Ci na walorach estetycznych smakołyków, wybierz naczynia wykonane z kamienia.


 kamienne tace do przekąsek


Stalowe tace do serwowania potraw

 

Ostatnim rodzajem naczyń do podawania przekąsek, które sprawdzą się podczas spotkań z rodziną lub przyjaciółmi są te wykonane ze stali nierdzewnej. Prezentują się bardzo elegancko i świetnie podkreślają wielokolorowe przekąski. Dobrej jakości stal nierdzewna jest neutralna dla smaku potraw i łatwa do czyszczenia: większość naczyń stalowych umyjesz w zmywarce.

Wyróżnia się także odpornością na uszkodzenia i nie odkształca się pod wpływem wysokiej temperatury. Schłodzona w lodówce utrzymuje temperaturę zimnych przekąsek. Stalowe tace do serwowania świetnie sprawdzą się w nowoczesnych wnętrzach.

 

stalowe tace do przekąsek

 

Wybór naczynia do serwowania potraw nie zawsze jest łatwy. Każdy materiał ma swoje zalety, pozostaje jedynie zastanowić się, który pasuje najbardziej do Twoich upodobań.

*

 

Spodobał Ci się ten artykuł? PRZECZYTAJ pozostałe. 

Zobacz MATERIAŁY DO POBRANIA.