Tace i naczynia do serwowania potraw - jakie wybrać?
Jeśli planujesz spotkanie karnawałowe w małym gronie, nie musisz rezygnować z serwowania potraw w wyszukany sposób. Wystarczy, że podasz je na ładnej tacy lub talerzu do przekąsek. Przygotowaliśmy przegląd naczyń do serwowania wykonanych z czterech różnych materiałów. Podpowiadamy, jakie są zalety różnych tac do podawania przekąsek.
Drewniane tace do serwowania
Jeśli stawiasz na klasykę, odpowiednie będą dla Ciebie tace do podawania przekąsek wykonane z drewna. Materiał ten spodoba się również miłośnikom ekologii - drewniane naczynia są przyjazne przyrodzie i można je poddawać recyklingowi. Nie zawierają chemicznych dodatków.
Drewniane tace do serwowania charakteryzują się dużą odpornością na pęknięcia np. podczas przypadkowego upadku czy uderzenia w twardą powierzchnię. Drewno zużywa się wolniej niż np. tworzywo sztuczne czy silikon.
Naczynia z niego wykonane pasują do każdego wystroju kuchni lub jadalni: świetnie wyglądają w pomieszczeniach retro, ale również i tych w stylu nowoczesnym.
Ceramiczne naczynia do serwowania
Naczynia wykonane z porcelany lub kamionki są powszechnie używane: można spotkać je w większości domów. Ceramiczne talerze oraz tace do serwowania cechują się wysoką trwałością i odpornością na porysowanie. Nawet po wielu użyciach pięknie się prezentują.
Naczynia tego typu nadają się do serwowania zarówno zimnych, jak i gorących potraw. Ceramika jest również bardzo higieniczna: nie przejmuje zapachów, nie odbarwia się łatwo i (w większości przypadków) możesz myć ją w zmywarce.
Naczynia z porcelany pięknie wyglądają: mogą mieć np. oryginalną fakturę lub element 3D “wyrastający" z powierzchni talerza.
Kamienne tace do przekąsek
Kamień jest materiałem, który w ostatnich latach zaczęto wykorzystywać do produkcji naczyń m. in. do serwowania potraw. Wyróżnia się trwałością i oryginalnym wyglądem - trudno znaleźć dwa identyczne egzemplarze. Materiały, takie jak marmur czy łupek mają niejednorodną strukturę, dlatego każde naczynie z nich wykonane prezentuje się inaczej.
Kamienne tace czy talerze do serwowania świetnie utrzymują temperaturę, możesz ich więc używać do podawania zarówno zimnych, jak i gorących potraw.
Pięknie eksponują kolorowe przekąski, dlatego jeśli zależy Ci na walorach estetycznych smakołyków, wybierz naczynia wykonane z kamienia.
Stalowe tace do serwowania potraw
Ostatnim rodzajem naczyń do podawania przekąsek, które sprawdzą się podczas spotkań z rodziną lub przyjaciółmi są te wykonane ze stali nierdzewnej. Prezentują się bardzo elegancko i świetnie podkreślają wielokolorowe przekąski. Dobrej jakości stal nierdzewna jest neutralna dla smaku potraw i łatwa do czyszczenia: większość naczyń stalowych umyjesz w zmywarce.
Wyróżnia się także odpornością na uszkodzenia i nie odkształca się pod wpływem wysokiej temperatury. Schłodzona w lodówce utrzymuje temperaturę zimnych przekąsek. Stalowe tace do serwowania świetnie sprawdzą się w nowoczesnych wnętrzach.
Wybór naczynia do serwowania potraw nie zawsze jest łatwy. Każdy materiał ma swoje zalety, pozostaje jedynie zastanowić się, który pasuje najbardziej do Twoich upodobań.
*
Spodobał Ci się ten artykuł? PRZECZYTAJ pozostałe.
Zobacz MATERIAŁY DO POBRANIA.