Napoje na upały - Bazylia.pl

W poszukiwaniu ochłody – mrożone napoje z całego świata

W poszukiwaniu ochłody – mrożone napoje z całego świata

 

Jednym z najszybszych sposobów ochłody jest wypicie zimnego napoju. Może to być woda z lodem, kompot prosto z lodówki albo jeden z napitków, którymi chłodzą się mieszkańcy innych krajów. Na pewno znasz klasyczną ice tea oraz mrożoną kawę, ale czy wiesz, co to jest caffe leccese albo co pija się w upały w Indonezji?

Przeczytasz w ok. 4 minuty

 

Historia mrożonych napojów

 

Zacznijmy od historii: kolebką mrożonej herbaty są południowe stany USA – zaczęto ją pijać na początku XIX w., a pierwszy przepis odnotowano ok. roku 1879 (zielona herbata z lodem i cukrem, ewentualnie sokiem z cytryny).

Pięć lat później pojawił się przepis na czarną herbatę z lodem, cukrem oraz cytryną. Mrożone napoje zyskały popularność i rozpowszechniły się wraz z produkcją lodówek.

Kawa mrożona z kolei ma swoje legendy: podobno powstała po odwrocie Turków spod Wiednia – pozostawili oni mnóstwo ziaren kawy, które próbowano wykorzystać m. in. przygotowując z nich zimne napoje.

Inna opowieść podaje, że ice coffee powstało we Francji z espresso, lodu oraz cytryny. Jednak najpopularniejszą wersją genezy tego napoju jest przygotowanie zimnej kawy przez reprezentanta Nestle na międzynarodowych targach w Salonikach w latach 50. XX w.

Jak to bywa z przełomowymi wynalazkami, powstała przypadkiem – mężczyźnie zabrakło wrzątku, postanowił więc wykorzystać zimną wodę i lód.

Co ciekawe, największą popularność kawa mrożona zyskała najpierw w Azji, później w USA, a dopiero na końcu w Europie.

 

Zapraszamy na krótki przegląd orzeźwiających napojów z rożnych zakątków świata!

 

mrożone napoje na upały

 

Mrożone herbaty świata - sposób na upały

 

Bubble tea (Tajwan) – schłodzona czarna herbata z mlekiem, kostkami lodu i kuleczkami tapioki. Powstała w 1987 roku.

Milk Tea (Hong Kong) – schłodzona herbata czarna z mlekiem skondensowanym. Powstała dzięki wpływom brytyjskim.

Karkade (Egipt) – napar z kwiatów hibiskusa, mocno słodzony. Na zimno parzy się go przez 1-3 dni.

Kombucha (Japonia) – sfermentowana, mocno słodzona herbata (najczęściej) czarna. Dodaje się do niej kulturę bakterii scoby. Fermentacja trwa 4-30 dni, napój na właściwości prozdrowotne.

Mate/Cha Mate (Brazylia) – pijana na ulicach Brazylii, podawana na zimno często z dodatkiem soku z limonki dla dodatkowego pobudzenia.

 

jak zrobić mrożoną herbatę

 

Mrożone kawy świata - letnie orzeźwienie

 

Ais Kopi Cham (Malezja) – bardzo pobudzająca kawa połączona z… herbatą assam albo ceylon (o wyższej niż inne zawartości kofeiny). Pita z mlekiem skondensowanym oraz kostkami lodu.

Caffe leccese/caffe in ghiaccio (Włochy) – kawa powstała z syropu migdałowego i kostek lodu zalanych espresso. Typowo włoską nazwą jest caffe in ghiaccio.

Ca phe sua chua (Wietnam) – kawa z ok. 100 g jogurtu naturalnego lub waniliowego, mlekiem skondensowanym i kostkami lodu. Traktowana również jako przekąska albo koktajl na śniadanie.

Cold Brew (Japonia) – kawa macerowana na zimno, ma mniej kwaskowaty i gorzki smak. Cały proces trwa ok. 10-12 godzin.

Es Alpukat Kopi (Indonezja) – napój-przekąska, podawany czasem na śniadanie. Jest mieszanką kawy, blendowanego awokado, skondensowanego mleka oraz sproszkowanej wanilii.

Frappe (Grecja) – klasyczna kawa, która korzenie ma w Grecji (pijana najczęściej także na Cyprze). Przepis na nią to espresso, cukier oraz zimne mleko lub woda. Warto dodać, że powinno robić się ją z kawy rozpuszczalnej, ponieważ powstaje wtedy gruba warstwa piany.

Iced Coffee z brandy (Sri Lanka) – kawa z brandy, mlekiem skondensowanym, kardamonem, goździkami i wanilią. Pija się ją jako alkohol w kieliszkach, często podczas świąt.

Kaffelemonad (Szwecja) – kawowa lemoniada – mieszanka mocnej kawy z wodą, sokiem z cytryny, syropem cukrowym i lodem.

Mocha Cola (Brazylia) – mocna kawa połączona z coca-colą, mlekiem czekoladowym oraz kostkami lodu. Podawana z lodami albo bitą śmietaną.

Oliang Yok Lor (Tajlandia) – kawa gatunku oliang parzona za pomocą papierowego filtra, z dodatkiem mleka skondensowanego i cukru. Warto wiedzieć, że mieszanka zawiera mielone ziarna kawy, soi, kukurydzy i sezamu.

The Mazagran (Portugalia/Algieria) – napój z espresso z cukrem, sokiem z cytryny i rumem wylany na kostki lodu oraz przybrany miętą.

 

jak przygotować mrożoną kawę

 

Tajemnice zajączka wielkanocnego
28 marca 2025

Tajemnice zajączka wielkanocnego

Jak zając zaczął być łączony ze świętami wielkanocnymi? Gdzie mieszka i czy dzieci piszą do niego listy, tak jak do św. Mikołaja? Jaki związek z popularnym m.in. na Śląsku czy w Wielkopolsce zbieraniem jajek przyniesionych przez zajączka ma Marcin Luther i królowa Wiktoria? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym artykule. Zapraszamy do przeczytania historii o zajączku wielkanocnym.

Wiosenne porządki krok po kroku z marką Oxo
7 marca 2025

Wiosenne porządki krok po kroku z marką Oxo

Wiosna to świetna okazja, aby zacząć większe porządki w domu: mycie, odkurzanie i czyszczenie. Ład we wnętrzu naprawdę poprawia samopoczucie! W wiosennych porządkach z pomocą przyjdą produkty marki Oxo. W poniższym artykule pokażemy Ci jak łatwo, krok po kroku posprzątać wnętrza na wiosnę. Chwyć za szczotkę i sprzątaj razem z nami!

Miłość do detali
28 stycznia 2025

Miłość do detali

Czy czerwone serduszka to wszystko, co można wybrać do dekoracji wnętrz na romantyczne chwile? Zdecydowanie nie! Jeśli szukasz pomysłów na ozdobienie sypialni, salonu lub łazienki nie tylko na walentynki, mamy dla Ciebie kilka porad. Nasze wskazówki sprawdzą się również podczas zwykłych, weekendowych wieczorów ze swoją drugą połówką lub gdy chcesz uczcić ważną datę np. rocznicę ślubu. Zapraszamy do lektury artykułu - pokażemy Ci 4 łatwe sposoby na zbudowanie romantycznego nastroju!