W poszukiwaniu ochłody – mrożone napoje z całego świata
Jednym z najszybszych sposobów ochłody jest wypicie zimnego napoju. Może to być woda z lodem, kompot prosto z lodówki albo jeden z napitków, którymi chłodzą się mieszkańcy innych krajów. Na pewno znasz klasyczną ice tea oraz mrożoną kawę, ale czy wiesz, co to jest caffe leccese albo co pija się w upały w Indonezji?
Zobacz nasze propozycje do mrożonych napojów.
NA POCZĄTKU BYŁA…
Zacznijmy od historii: kolebką mrożonej herbaty są południowe stany USA – zaczęto ją pijać na początku XIX w., a pierwszy przepis odnotowano ok. roku 1879 (zielona herbata z lodem i cukrem, ewentualnie sokiem z cytryny). Pięć lat później pojawił się przepis na czarną herbatę z lodem, cukrem oraz cytryną. Mrożone napoje zyskały popularność i rozpowszechniły się wraz z produkcją lodówek.
Kawa mrożona z kolei ma swoje legendy: podobno powstała po odwrocie Turków spod Wiednia – pozostawili oni mnóstwo ziaren kawy, które próbowano wykorzystać m. in. przygotowując z nich zimne napoje. Inna opowieść podaje, że ice coffee powstało we Francji z espresso, lodu oraz cytryny. Jednak najpopularniejszą wersją genezy tego napoju jest przygotowanie zimnej kawy przez reprezentanta Nestle na międzynarodowych targach w Salonikach w latach 50. XX w. Jak to bywa z przełomowymi wynalazkami, powstała przypadkiem – mężczyźnie zabrakło wrzątku, postanowił więc wykorzystać zimną wodę i lód. Co ciekawe, największą popularność kawa mrożona zyskała najpierw w Azji, później w USA, a dopiero na końcu w Europie.
Zapraszamy na krótki przegląd orzeźwiających napojów z rożnych zakątków świata!
HERBATA
• Bubble tea (Tajwan) – schłodzona czarna herbata z mlekiem, kostkami lodu i kuleczkami tapioki. Powstała w 1987 roku.
• Milk Tea (Hong Kong) – schłodzona herbata czarna z mlekiem skondensowanym. Powstała dzięki wpływom brytyjskim.
• Karkade (Egipt) – napar z kwiatów hibiskusa, mocno słodzony. Na zimno parzy się go przez 1-3 dni.
• Kombucha (Japonia) – sfermentowana, mocno słodzona herbata (najczęściej) czarna. Dodaje się do niej kulturę bakterii scoby. Fermentacja trwa 4-30 dni, napój na właściwości prozdrowotne.
• Mate/Cha Mate (Brazylia) – pijana na ulicach Brazylii, podawana na zimno często z dodatkiem soku z limonki dla dodatkowego pobudzenia.
KAWA
• Ais Kopi Cham (Malezja) – bardzo pobudzająca kawa połączona z… herbatą assam albo ceylon (o wyższej niż inne zawartości kofeiny). Pita z mlekiem skondensowanym oraz kostkami lodu.
• Caffe leccese/caffe in ghiaccio (Włochy) – kawa powstała z syropu migdałowego i kostek lodu zalanych espresso. Typowo włoską nazwą jest caffe in ghiaccio.
• Ca phe sua chua (Wietnam) – kawa z ok. 100 g jogurtu naturalnego lub waniliowego, mlekiem skondensowanym i kostkami lodu. Traktowana również jako przekąska albo koktajl na śniadanie.
• Cold Brew (Japonia) – kawa macerowana na zimno, ma mniej kwaskowaty i gorzki smak. Cały proces trwa ok. 10-12 godzin.
• Es Alpukat Kopi (Indonezja) – napój-przekąska, podawany czasem na śniadanie. Jest mieszanką kawy, blendowanego awokado, skondensowanego mleka oraz sproszkowanej wanilii.
• Frappe (Grecja) – klasyczna kawa, która korzenie ma w Grecji (pijana najczęściej także na Cyprze). Przepis na nią to espresso, cukier oraz zimne mleko lub woda. Warto dodać, że powinno robić się ją z kawy rozpuszczalnej, ponieważ powstaje wtedy gruba warstwa piany.
• Iced Coffee z brandy (Sri Lanka) – kawa z brandy, mlekiem skondensowanym, kardamonem, goździkami i wanilią. Pija się ją jako alkohol w kieliszkach, często podczas świąt.
• Kaffelemonad (Szwecja) – kawowa lemoniada – mieszanka mocnej kawy z wodą, sokiem z cytryny, syropem cukrowym i lodem.
• Mocha Cola (Brazylia) – mocna kawa połączona z coca-colą, mlekiem czekoladowym oraz kostkami lodu. Podawana z lodami albo bitą śmietaną.
• Oliang Yok Lor (Tajlandia) – kawa gatunku oliang parzona za pomocą papierowego filtra, z dodatkiem mleka skondensowanego i cukru. Warto wiedzieć, że mieszanka zawiera mielone ziarna kawy, soi, kukurydzy i sezamu.
• The Mazagran (Portugalia/Algieria) – napój z espresso z cukrem, sokiem z cytryny i rumem wylany na kostki lodu oraz przybrany miętą.
Te produkty mogą Ci się przydać do przygotowania kawy lub herbaty mrożonej:
do mrożonych napojów zaparzacze karafki i dzbanki szklanki słoiki z uchem słomki
# Spodobał Ci się ten artykuł? Przeczytaj również inne.
# Zobacz materiały do pobrania.