Pyszne grillowanie! 15 sprawdzonych przepisów

 


>> POBIERZ PRZEPISY <<

15 sprawdzonych przepisów na dania z grilla na każdą okazję, które zachwycą gości i domowników

 



ROZMAITOŚCI Z RUSZTU

Grillowanie sprawia, że produkty są chrupiące z zewnątrz, a soczyste w środku. Mają także niepowtarzalny aromat palonego drewna. Potrawy z grilla są pyszne, a samo grillowanie na świeżym powietrzu to ulubiona rozrywka wielu osób.  Co ważne, na ruszcie możemy przyrządzić właściwie wszystko, każdy gatunek mięs, ryby, owoce i warzywa, a nawet desery! Warto wyposażyć się w odpowiednie akcesoria do grillowania, które ułatwią przyrządzanie różnorodnych potraw np. koszyki do pieczenia delikatnych warzyw, metalowe szpikulce do szaszłyków lub praski do burgerów.

Sprawdź nasze pyszne propozycje na dania z grilla.


 



Szaszłyki z krewetkami i ananasem

Składniki:
12-15 krewetek tygrysich
200 g świeżego ananasa (może być też z puszki)
pół papryki czerwonej
3 łyżki ketchupu
szczypta chili
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka posiekanej natki kolendry
ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny.
2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:
Przygotuj marynatę: ketchup, sok z cytryny, posiekane chili i czosnek, pietruszkę, kolendrę i oliwę wymieszaj w misce, wedle uznania dopraw solą, pieprzem lub cukrem. Ananasa oraz paprykę pokrój na kawałki ok. 3 x 3 cm. Krewetki umyj, oczyść i pozbaw pancerzyków, a następnie wysusz ręcznikiem papierowym. Paprykę, ananasa oraz krewetki umieść w misce z marynatą i dobrze wymieszaj. Odstaw na chwilę. Składniki naprzemienne nabijaj na drewniane szpikulce do szaszłyków (wcześniej namoczonych w wodzie) i umieść na rozgrzanym ruszcie. Piecz po ok. 3-5 minut z każdej strony.


Karkówka w piwie

Składniki:
700 g karkówki
2 cebule
3 łyżki musztardy
1 łyżka brązowego cukru
200 ml jasnego piwa
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:
Mięso pokrój w grube plastry. Opłucz i wysusz papierowym ręcznikiem. Cebulę pokrój w piórka, wymieszaj z musztardą, piwem, cukrem, solą i pieprzem. Umieść mięso w marynacie, wymieszaj i umieść w lodówce na min. 2 godziny.

Zamarynowaną karkówkę odsącz, wyłóż na tackę i piecz na mocno rozgrzanym grillu przez ok. 20 min, co chwilę odwracając plastry. Od czasu do czasu posmaruj mięso pozostałą marynatą, aby było soczyste.


Grillowane warzywa

Składniki:

1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 cukinia
1 bakłażan
3 młode marchewki
pęczek natki pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżki octu winnego
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
łyżeczka oregano
szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Papryki oczyść i pokrój na duże plastry. Cukinię, bakłażana i marchewkę pokrój wzdłuż na szerokie paski. W miseczce wymieszaj oliwę, ocet, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i oregano. Marynatą pokryj warzywa i odstaw na 15 minut. Odsącz warzywa, ułóż na tacce i zgrilluj.


Pierś z kurczaka w marynacie jogurtowej

Składniki:

500 g piersi z kurczaka
200 ml jogurtu naturalnego
łyżeczka curry
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki tymianku
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
szczypta pieprzu


Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka oczyść, umyj i wysusz, a następnie pokrój na grube plastry. W miseczce wymieszaj jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, sok z cytryny, paprykę, curry, sól i pieprz. Gotową marynatą nasmaruj mięso i odstaw na noc do lodówki. Wyjmij mięso z niedługo przed przyrządzeniem, otrzyj z nadmiaru marynaty i umieść na rozgrzanym ruszcie. Piecz z obu stron, aż będzie rumiane z zewnątrz i upieczone, ale soczyste w środku.


Pieczony pstrąg z bazylią

Składniki:

2 wypatroszone pstrągi
sok z ½ limonki
łyżka masła
pęczek świeżej bazylii
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Każdą rybę umyj i osusz ręcznikiem jednorazowym. Do środka włóż masło i lekko posmaruj z zewnątrz. Posyp solą i pieprzem i całość skrop sokiem z cytryny. Delikatnie natnij skórę w poprzek ryby i w nacięcia włóż listki bazylii. Kilka włóż także do środka ryb. Umieść pstrąga na rozgrzanym ruszcie i grilluj przez ok. 15 minut.

 

Grillowane gruszki z konfiturą

Składniki:

4 gruszki
250 g świeżych malin
100 g suszonej żurawiny
2 łyżki miodu
50 g cukru
0,5 l wody
150 ml białego wina (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Umieść w rondelku maliny, żurawinę oraz miód. Smaż na małym ogniu do uzyskania konsystencji konfitury.

Gruszki umyj, przekrój na pół i pozbaw gniazd nasiennych. Do garnka wlej wodę, wino i dodaj cukier. Wymieszaj, zagotuj. Włóż gruszki do garnka z płynem i gotuj przez ok. 8-10 min do momentu, aż będą miękkie, a następnie wyjmij je i osusz na ręczniku papierowym. Ułóż gruszki na rozgrzanym ruszcie grilla i piecz przez kilka minut. Po zdjęciu z ognia nałóż do zagłębienia każdego owocu porcję konfitury.

 


DOSKONAŁE DODATKI 

Pieczone warzywa z rusztu to propozycja nie tylko dla wegetarian. Właściwie przyrządzone smakują równie dobrze jak mięso lub są do niego godnym dodatkiem. 



 



Surówka Colesław

Składniki:

1 marchewka
1 kg kapusty białej
1 cebula
pół pęczka koperku
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki cukru pudru
1,5 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego
sól (ok. pół łyżeczki)
pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Kapustę umyj i drobno poszatkuj. Posól i ugnieć, aby puściła soki, a następnie odstaw na chwilę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach, a cebulę pokrój w drobną kostkę. Z kapusty odsącz wodę i wymieszaj z marchewką i cebulą oraz posiekanym koperkiem. Zrób sos: majonez, jogurt, cukier, ocet, sól i pieprz. Dodaj go do warzyw i wszystko wymieszaj. Odstaw do lodówki na godzinę.

Focaccia

Składniki:

500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
7g drożdży suszonych
2 łyżki oliwy z oliwek oraz trochę do skropienia ciasta
350 ml ciepłej wody
6 suszonych pomidorów, grubo posiekanych
garść gałązek rozmarynu
garść soli morskiej, grubej

Sposób przygotowania:

Umieść mąkę w misce, dodaj sól, pomidory i drożdże, wymieszaj. Zrób zagłębienie na środku i wlej do niego wodę i oliwę. Mieszaj przy pomocy łyżki, aż ciasto zacznie się kleić. Następnie  wyrabiaj je dłońmi. Przełóż ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrabiaj przez ok. 10 min, aż będzie gładkie i rozciągliwe. Oczyść środek misy i posmaruj oliwą. Włóż ciasto do miski i szczelnie zakryj. Odstaw na 45 min, aby ciasto wyrosło (powinno dwukrotnie zwiększyć objętość).

Wyjmij ciasto i ponownie ugniataj, aby usunąć powietrze. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 220 st. C. Połóż ciasto na stolnicy, wcześniej obsyp ją oraz wałek mąką. Rozwałkuj ciasto na płaski okrąg o średnicy 25 cm. Zwiń dłoń w pięść. Przy pomocy kostek palców wskazującego i środkowego zrób drobne otwory na powierzchni całego ciasta na głębokość ok. 4 cm. Następnie połóż ciasto na blasze do pieczenia, przykryj czystym ręcznikiem lub bawełnianą ściereczką i odstaw na 15-20 min.

Odsłoń ciasto, otwory na jego powierzchni skrop oliwą, całość posyp solą morską i gałązkami rozmarynu. Piecz ok. 15-20 minut w piekarniku w 220 st. C do uzyskania złocistego koloru na powierzchni ciasta. Bochenek powinien wydawać pusty dźwięk po stuknięciu.

Wyjmij pieczywo z piekarnika i odstaw, aby wystygło. Wedle uznania możesz jeszcze skropić oliwą.
Zjadaj z sosami, pastami lub masłem.

 

Marynowane szparagi

Składniki:
pęczek zielonych szparagów
3 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
łyżeczka soli morskiej

Sposób przygotowania:
Szparagi opłucz i oderwij zdrewniałe końce. Wysusz ręcznikiem papierowym. W misce wymieszaj oliwę z posiekanym ząbkiem czosnku i solą. Umieść szparagi w marynacie i odstaw na 15-20 min. Po tym czasie wyłóż szparagi na tackę do grillowania i piecz na ruszcie przez ok. 15 min, kontrolując aby szparagi się nie przypaliły.
  

Sałatka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi

Składniki:
600 g ziemniaków, młodych
ok. 4 szt. ogórków kiszonych, małosolnych
3 łyżki kaparów w zalewie
1 młody por
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
2 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:
Młode ziemniaki wyszoruj, a następnie ugotuj. Gdy będą gotowe odcedź i odstaw do wystygnięcia. Następnie pokrój w grube plastry razem ze skórką. Gdy ziemniaki będą stygnąć ogórki pokrój w cienkie plastry, szczypiorek i koperek posiekaj, pora pokrój w drobne piórka. W misce wymieszać wszystkie warzywa i zioła. Całość polej sosem z oliwy, musztardy i pieprzu.

 

Zapiekane ziemniaki z serem

Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
opakowanie serka wiejskiego
2 cebule szalotki
1 łyżka dowolnych kiełków
kawałek sera żółtego
1 ząbek czosnku
sól do smaku
pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Ziemniaki wyszoruj i wysusz. Zawiń w folię aluminiową po 2-3 sztuki, tak aby zawiniątka były podobnej wielkości. Tak przygotowane ziemniaki włóż do żaru. (Możesz także upiec w piekarniku w 190 st. C przez ok. 40 min.). Przygotuj farsz: cebulki i czosnek drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Wymieszaj z serkiem, dopraw solą i pieprzem.
Gdy ziemniaki będą upieczone, odwiń lekko folię i każdy natnij na krzyż. W powstałe zagłębienia włóż starty ser żółty i zawiń folię z powrotem. Po kilku minutach ponownie odwiń i do każdego warzywa nałóż porcję farszu. Z wierzchu posyp pieprzem i kiełkami.

 

Domowy sos BBQ

Składniki:
1 kg pomidorów
2 duże cebule
150 g wędzonych śliwek
100 g cukru brązowego (melasy lub miodu)
2 łyżki octu jabłkowego
500 g przecieru pomidorowego
1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w piórka i usmaż na oleju na złoty kolor. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę i rozgnieć. Dodaj co cebuli razem ze śliwkami, solą, cukrem, octem i papryką. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez ok. 25 min. Po tym czasie ostrożnie zblenduj masę uważając, aby się nie poparzyć.  Dodaj przecier pomidorowy i ponownie zagotuj całość. Tak przygotowany sos możesz wykorzystać jako marynatę do mięs lub podać do dań z grilla, a nadmiar zawekować w słoiczkach.  


COŚ NA ORZEŹWIENIE

Podczas grillowania przy rozgrzanym ruszcie nie może zabraknąć chłodnych napojów do picia. Dla tych którzy preferują alkohol świetnym wyborem będzie orzeźwiające Prosecco lub białe wino, które doskonale komponuje się z aromatem pieczonych mięs, ryb i warzyw. W przypadku imprez, w których uczestniczy więcej osób absolutnym hitem są szklane dystrybutory. Możesz przygotować w nich duże ilości napojów np. orzeźwiającą, cytrusową lemoniadę. Kawałki owoców i kostki lodu widoczne przez szklane ścianki wyglądają apetycznie i zachęcają do skosztowania zawartości. Ciekawym rozwiązaniem może okazać się dystrybutor, który można schować do lodówki.

 


  



Belini truskawkowe

Składniki:
butelka prosecco
300 g truskawek
kilka listków mięty

Sposób przygotowania
truskawki obierz z szypułek i umyj, a następnie przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj na gładką masę. Dodaj do naczynia prosecco i wymieszaj wszystko razem. Przelej do kieliszków, ozdób truskawkami i listkami mięty.

 

Pomarańczowy poncz

Składniki:

 

na 5 litrów:

na 8 litrów:

2 litry soku pomarańczowego

3,5 litra soku pomarańczowego

2 litry napoju imbirowego Ginger ale    

3,5 litra napoju imbirowego Ginger ale    

300 g pomarańczy

600 g pomarańczy

1 ananas

2 ananasy

1 kg kostek lodu

1 kg kostek lodu

Sposób przygotowania

Pokrój pomarańcze w plasterki, obierz i pokrój w kostkę ananasa, a następnie umieść owoce w dystrybutorze.

Wlej sok pomarańczowy i napój imbirowy i wymieszaj. Dodawaj lód, aż dystrybutor będzie pełny. Ciesz się orzeźwiającym smakiem!

 

Woda smakowa z malinami, limonką i miętą

Składniki:
- szklanka malin
- pół szklanki świeżej mięty
- 2 limonki

Sposób przygotowania:

Pokrój limonkę w plasterki i umieść w dystrybutorze razem z malinami i miętą.
Wypełnij dystrybutor wodą (niegazowaną, źródlaną lub z kranu) zwracając uwagę, aby nie przekroczyć poziomu maksimum.
Zakręć dystrybutor i przed ułożeniem go poziomo upewnij się, że kranik jest zablokowany.
Umieść dystrybutor w lodówce na godzinę przed podaniem pozwalając aby woda nabrała maksimum smaku.

 


 

>> POBIERZ PRZEPISY w wersji PDF <<

15 sprawdzonych przepisów na dania z grilla na każdą okazję, które zachwycą gości i domowników.

 


 

# Spodobał Ci się ten artykuł? Przeczytaj również inne.

# Zobacz materiały do pobrania.