Poncz z owocami leśnymi
Składniki
Na 5 litrów: | Na 8 litrów: |
2 litry lemoniady | 3,5 litra lemoniady |
2 litry soku żurawinowego | 3,5 litra soku żurawinowego |
160 g truskawek | 300 g truskawek |
160 g malin | 300 g malin |
160 g jagód | 300 g jagód |
1 kg kostek lodu | 1 kg kostek lodu |
10 g świeżej mięty | 30 g świeżej mięty |
Sposób przygotowania:
Pokrój truskawki w kostkę i wrzuć do dystrybutora razem z malinami, jagodami i miętą.
Wlej lemoniadę, sok żurawinowy i wymieszaj. Dodawaj lód, aż dystrybutor będzie pełny.
Ustaw dystrybutor w świetle słonecznym i podziwiaj jak pięknie prezentują się owoce w płynie.
Możesz przygotować wersję z alkoholem zastępując połowę lemoniady prosecco.
Pomarańczowy poncz
Składniki5 litrów | 8 litrów |
2 litry soku pomarańczowego | 3,5 litra soku pomarańczowego |
2 litry napoju imbirowego Ginger ale | 3,5 litra napoju imbirowego Ginger ale |
300 g pomarańczy | 600 g pomarańczy |
1 ananas | 2 ananasy |
1 kg kostek lodu | 1 kg kostek lodu |
Sposób przygotowania
Pokrój pomarańcze w plasterki, obierz i pokrój w kostkę ananasa, a następnie umieść owoce w dystrybutorze.
Wlej sok pomarańczowy i napój imbirowy i wymieszaj. Dodawaj lód, aż dystrybutor będzie pełny. Ciesz się orzeźwiającym smakiem!
Woda smakowa z malinami, limonką i miętą
Składniki:
- szklanka malin,
- pół szklanki świeżej mięty,
- 2 limonki.
Sposób przygotowania:
Pokrój limonkę w plasterki i umieść w dystrybutorze razem z malinami i miętą.
Wypełnij dystrybutor wodą (niegazowaną, źródlaną lub z kranu) zwracając uwagę, aby nie przekroczyć poziomu maksimum.
Zakręć dystrybutor i przed ułożeniem go poziomo upewnij się, że kranik jest zablokowany.
Umieść dystrybutor w lodówce na godzinę przed podaniem pozwalając aby woda nabrała maksimum smaku.
Syrop cytrynowy
Składniki na 2 butelki 500 ml:
- 7-10 cytryn,
- 650 g cukru.
Sposób przygotowania:
Wyszoruj cytryny i zetrzyj skórkę z 4 z nich. Do garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia, a następnie umieść w niej cytryny i zostaw na minutę. Cytryny często są twarde i zbite, gotowanie zmiękczy je, dzięki czemu łatwiej puszczą sok. Po minucie wyciągnij cytryny, a wodę po gotowaniu odstaw na bok. Odmierz 500 ml wody cytrynowej. Następnie do osobnego naczynia wyciśnij sok z cytryn i odmierz 500 ml. Do odmierzonej ilości wody cytrynowej dodaj cukier i skórkę cytrynową.
Podgrzej na małym ogniu, aby cukier się rozpuścił,
następnie dodaj 500 ml soku z cytryn i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i przecedź przez sitko do dzbanka.
Od razu przelej do ciepłych, sterylizowanych butelek Kilner i zamknij szczelnie za pomocą pokrywki.
Odstaw do schłodzenia. Przechowuj w suchym miejscu lub w lodówce przez 4 miesiące.
Aby zrobić cytrynową lemoniadę zmieszaj syrop z wodą w proporcji 1:4.
Słoneczne smoothie
Składniki:
- 1 mrożony banan
(zostawiony w zamrażalniku na 1 godzinę),
- ½ szklanki soku pomarańczowego,
- 2 obrane pomarańcze (lub grejpfruty),
- 1 szklanka mrożonego mango,
- ½ szklanki kostki ananasa,
Sposób przygotowania
Banana, ananasa, plasterki pomarańczy oraz sok pomarańczowy umieść w naczyniu blendera i zmiksuj. Dodaj kostki ananasa i ponownie zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Przelej do szkalnych słoiczków z uchem, umieść rurki i zabezpiecz pokrywkami.
Mrożona kawa orzechowa
Składniki:
- 2 litry mleka z orzechów laskowych,
- 80 g świeżo mielonej kawy.
Sposób przygotowania
Użyj zestawu do Cold Brew marki Kilner. Wypełnij słój (2 l) na poziomie ¾ mlekiem orzechowym. W stalowym filtrze umieść świeżo mieloną kawę. Umieść filtr w słoju upewniając się, że mleko sięga połowy wysokości filtra, a następnie zamknij słoik pokrywką. Odstaw słój do lodówki na 12-24 godzin, aby kawa mogła się zaparzyć.
Po tym czasie kawa jest gotowa do spożycia. Możesz podawać ją samodzielnie lub z lodem i posypką z orzechów lub tartej czekolady.
Gotowy napój możesz przelać do mniejszych butelek i przechowywać w lodówce przez tydzień.
# Spodobał Ci się ten artykuł? Przeczytaj również inne.
# Zobacz materiały do pobrania.