Sposoby na jajko - najciekawsze akcesoria i gadżety kuchenne

Trudno o równie ciekawy produkt spożywczy jak jajko! Można je przygotować na tysiące sposobów, bo jest powszechne we wszystkich kuchniach świata (z wyjątkiem wegańskiej!). Może być bohaterem śniadania, jak i mniej istotnym dodatkiem np. elementem panierki. Z kolei w czasie Wielkanocy jajka zyskują szczególną rangę i są obowiązkową pozycją w menu na każdym świątecznym stole. Techniki przygotowywania jajek zostały niesamowicie rozwinięte, dlatego też do jajek mamy tak szeroki wybór akcesoriów, jak do żadnego innego produktu. Dzięki temu, można je przyrządzać szybciej i lepiej, jednocześnie wydobywając pełnię wartości odżywczych, których jajkom nie brakuje.

Przyjrzyjmy się bliżej ciekawym akcesoriom i gadżetom do jajek, które warto mieć w swojej kuchni. 

 


Przyrządzaj jajka zawsze tak, jak lubisz
Wybierz akcesoria do jajek 

 

Foremki do gotowania i smażenia jajek

Jajka na miękko w kształcie serduszek będą uroczym gestem, gdy przygotujesz je na śniadanie dla bliskich. Z kolei sadzone w kształcie kromki chleba sprawią, że każdy kęs śniadaniowych tostów z jajkiem będzie idealny! W podobny sposób możesz wykorzystać plaster cebuli lub papryki - jadalna forma to dodatkowy walor smakowy, ale istnieje duże ryzyko, że zawartość wydostanie się na zewnątrz. Gotowanie lub smażenie przy pomocy form to gwarancja uzyskania pożądanego kształtu, a dzięki fantazji producentów foremek samo przygotowywanie posiłków to świetna zabawa.


 

 

Krajacze, krajalnice do jajek

Wolisz jajka pokrojone w plasterki? Nie musisz się męczyć z krojeniem nożem delikatnego białka i wypadającym żółtkiem. Użycie krajacza pozwoli Ci w kilka sekund podzielić za jednym zamachem całe jajko na idealnie równe części. Krajalnica przyda się również, gdy zechcesz pokroić jajko w drobną kostkę np. do sałatki jarzynowej.


 

Nakłuwacze

Prosta konstrukcja, ale jakże ważna funkcja! Nakłute jajko nie pęknie podczas gotowania. Korzystając z nakłuwacza zrobisz minimalny otwór w skorupce bez ryzyka popękania całej struktury i wypłynięcia zawartości. (Pamiętaj, aby jajko przed gotowaniem miało temperaturę pokojową. Wyjęte prosto z lodówki może pęknąć przy kontakcie z gorącą wodą).


 

Separatory do jajek

Oddzielanie żółtek od białek to niezbędna czynność, gdy chcesz upiec biszkopt czy bezę, zrobić bitą śmietanę lub usmażyć omlet. Metod jest wiele: możesz użyć noża, robić skorupkę o kant blatu, miski lub stolnicy, ale jest spore ryzyko, że w białku zostaną drobne fragmenty skorupki. Żaden sposób nie jest tak dokładna jak użycie seperatora. Obsługa jest tak prosta, a formy tego przedmiotu tak pomysłowe, że jest to czynność idealnie nadająca się do zlecenia dzieciom podczas wspólnego pieczenia.  


 

 

Wskaźniki i timery

Niezależnie od wybranej techniki, najważniejszy podczas przyrządzania jajek jest czas! Różnica chwili sprawi, że jajko zmieni konsystencję i zamiast płynnego żółtka otrzymasz jajko na twardo. Aby temu zapobiec podczas gotowania jajek umieść w garnku wskaźnik. Naśladując konsystencję produktu wskaże Ci aktualny stopień płynności. Innym, prostym sposobem na określenia czasu gotowania jest użycie timera. Alarm zasygnalizuje, gdy nadejdzie właściwa pora, aby wyciągać jajka.


 


 

Jajowary

Dla bardziej wymagających użytkowników, którym zależy na precyzyjnym efekcie polecamy jajowary. Takie rozwiązanie najczęściej spotykane jest w gastronomii, gdyż daje gwarancję, że efekt będzie dokładnie, taki jak zamierzony. Dostępne są urządzenia elektryczne oraz do używania w mikrofalówce. Niektóre wyposażone są od razu w nakłuwacze. Co ciekawe, na rynku pojawiły się już jajowary umożliwiające przygotowanie mniejszej ilości jajek na raz np. 2, a nawet 1. To ekonomiczne i ze względu na oszczedność energii elektrycznej również ekologiczne podejście sprawia, że jajowary stają się coraz bardziej popularne.


 

 

Patelnie do smażenia i szpatułki

Jeżeli często smażysz jajeczne potrawy, to warto, abyś wyposażył się w dedykowane akcesoria. Na rynku dostępne są specjalne patelnie np. z wydzielonymi miejscami na jajka sadzone lub o małej średnicy do przygotowywania i serwowania omletów albo szakszuki. Specjalne, elastyczne szpatułki ułatwiają mieszanie jajecznicy, obracanie omletów oraz wygodne podnoszenie jajek sadzonych z patelni.


 

 

Jajko z mikrofalówki?

Dlaczego nie! Jajka przyrządza się szybko i nie wymagają użycia dużej temperatury, stąd doskonale nadają się do przygotowywania w kuchence mikrofalowej. Producenci opanowali ten temat do perfekcji. W ofercie znajdziesz miski do robienia omletów i jajecznicy, a także specjalne pojemniczki, dzięki którym przygotujesz w kuchence mikrofalowej także jajko w koszulce lub po wiedeńsku. Zobacz akcesoria do jajek do mikrofalówki. 

 

Ubijak do majonezu

Jajka są bazą wielu sosób. Najbardziej znane to holenderski, bearneński oraz popularny, szczególnie w trakcie Świąt Wielkanocnych, majonez. W słoiku z ubijakiem od Kilner możesz przygotować porcję domowego majonezu w kilka minut, a następnie w tym samym naczyniu schować go do lodówki. Produkt szczególnie przypadnie do gustu osobom dbającym o zdrowe odżywianie i jakość spożywanych produktów.

 

 

Kieliszki do jajek

Nie mogło ich zabraknąć w naszym zestawieniu, bo to obowiązkowy produkt wyposażenia kuchni każdego miłośnika gotowanych jajek. Przy czym kieliszek do jajka wcale nie musi być nudny! Zamiast klasycznych podstawek wybierz te z fantazją. Spójrz tylko na kolorowe propozycje od Zak!designs lub OTOTO, a także na piękną serię McEgg od WMF dedykowaną dla dzieci. Figurki wyposażone są w młoteczki do rozbijania skorupek, miseczki do zbierania odpadków oraz wygodne łyżeczki, które zachęcają dzieci do jedzenia. 


 

  

Przyrządzaj jajka zawsze tak, jak lubisz
Zobacz wszystkie akcesoria do jajek 

 

# Spodobał Ci się ten artykuł? Przeczytaj również inne.

# Zobacz materiały do pobrania.