Uwaga!

Zamówienia złożone w dniach 23-28.04 zaczniemy realizować od 29.04. Przepraszamy za niedogodności.

Zobacz NOWY ADRES ZWROTÓW i ODBIORÓW OSOBISTYCH.

Słodkie przepisy na Walentynki

Walentynki to doskonała okazja, aby przygotować dla drugiej połówki miłą niespodziankę np. przyrządzić kolację, własnoręcznie upiec ciasto lub zaskoczyć śniadaniem podanym do łóżka. W końcu najprostsza droga do serca drugiej osoby prowadzi przez żołądek :) Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka smakowitych i bardzo słodkich przepisów, które podbiją serce (i podniebienie) Twojej Ukochanej/Twojego Ukochanego. 



 



Wielkie serce
Kremowa Panna Cotta 


Przygotowanie: 20 min          

Potrzebujesz: silikonowej formy w kształcie serca, kwiatu lub innym dowolnym. 

Składniki na 20 porcji: 
1,5 l słodkiej śmietanki
1,2 l mleka
700 g cukru
80 g żelatyny
1 kieliszek likieru pomarańczowego
2 opakowania cukru wanilinowego
czerwony barwnik spożywczy
czerwone i białe serduszka (lub dowolne inne dekoracje cukiernicze)

Przygotowanie:
Mleko, śmietankę i cukier umieść w rondelku. Zagotuj, cały czas mieszając, po czym odstaw.
Dodaj cukier wanilinowy i likier, wymieszaj. Kolejno dorzuć żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.
Odlej 350 g mikstury i wymieszaj z czerwonym barwnikiem.
Poczekaj, aż ostygnie, a następnie przelej do formy (warto ją wcześniej położyć na płaskim talerzu),
wypełniając tylko koronę (dekoracyjną, górną część na formie) oraz małe serce na środku formy. 
Wstaw do lodówki na 30-40 minut lub więcej, aż warstwa prawie zastygnie. 

Wypełnij formę białą masą panna cotta i ponownie umieść formę w lodówce zostawiając
na kilka godzin (najlepiej na noc) do zastygnięcia. Bezpośrednio przed podaniem przełóż deser
na talerz/paterę do serwowania, aby to uczynić odwróć formę i delikatnie zdejmij ją z ciasta.
Ozdób dekoracjami cukierniczymi np. serduszkami z lukru lub czekolady. Możesz wykorzystać także jadalne kwiaty. 

Gotowy deser zostaw na chwilę w temperaturze pokojowej. 

 



Ciasteczka Kupidyna

 

Przygotowanie: 60 min 

Potrzebujesz: 2 wykrawacze w kształcie serca: większe o śr. ok 6 cm,
mniejsze o śr. ok 3 cm. 

Składniki:
200 g mąki pszennej typu 550, przesianej
150 g margaryny miękkiej
75 g cukru pudru
1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżki sody oczyszczonej
250 g dżemu truskawkowego

Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 170 st. C i wyłóż blaszkę do pieczenia papierem do pieczenia.
Zmiksuj margarynę z cukrem na lekką, gładką masę.
Następnie dodaj do niej sodę oczyszczoną, ekstrakt waniliowy i mąkę.
Wymieszaj składniki, uformuj kulę ciasta.
Przykryj je sciereczką i odstaw do lodówki na 30 minut.
Wyjmij ciasto z lodówki i ugniataj, aż zmięknie.
Następnie wyłóż na lekko posypanej mąką stolnicy i wałkuj na placek o grubości 5 mm.
Użyj dużego wykrawacza w kształcie serca, aby wyciąć ok. 30 serduszek.
Odłóż połowę z nich, a w drugiej połowie serduszek wytnij mniejsze serduszko używając mniejszego wykrawacza.
Wszystkie serduszka (ok. 30 sztuk) umieść na tacy do pieczenia. Piecz ok. 15-20 min, aż do uzyskania złotego koloru ciasta. 

W tym czasie podgrzewaj dżem w rondelku na średnim ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 min). 
Następnie zostaw do ostygnięcia. Wyjmij ciastka z piekarnika, odłoż na kratkę, aby wystygły.
Całe serduszka posmaruj dżemem, a następnie każde z nich przykryj serduszkiem z wyciętym środkiem. 
Odstaw, aby ciastka się scaliły. Posyp cukrem pudrem. 

  

  


 

Słodki bukiet
Babeczki różane

Potrzebujesz: formy na babeczki, szprycy do dekorowania ciast.

Przygotowanie: 60 min 


Składniki na ok. 15 babeczek:
Ciasto:
150 g masła
130 g drobnego cukru
3 jajka rozmiar L
150 g mąki pszennej typu 550
1 łyżka wody różanej*
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mleka

Krem:
230 g masła
2,5-3 szklanki cukru
1 łyżeczka wody różanej
2 łyżki śmietany kremówki
odrobina (1/2 łyżeczki) barwnika spożywczego w paście
(czerwony lub różowy)
 

Przygotowanie: 
Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta i kremu powinny być w temperaturze pokojowej, chwilę przed rozpoczęciem przygotowań wyjmij je z lodówki. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Mikserem utrzyj masło z cukrem na gładką, lekką masę. Dodaj kolejno jajka, za każdym razem dokładnie mieszając masę. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, wodę różaną (lub ekstrakt) i wszystko razem wymieszaj szpatułką. Formę do babeczek wyłóż papilotkami i wypełnij po równo ciastem do połowy wysokości i wyrównaj ich powierzchnię. Piecz w temperaturze 180 st. C przez około 20-25 minut (do "suchego patyczka"). Wyjmij, wystudź na kratce. 

Krem: 
Masło i cukier zmiksuj mikserem do otrzymania lekkiej, gładkiej masy. Dodaj wodę różaną, śmietanę kremówkę i zmiksuj. Krem powinien być gładki, ale niezbyt gęsty. Jeżeli będzie zbyt gęsty dodaj odrobinę mleka, a jeżeli będzie zbyt rzadki dodaj cukru pudru. Następnie dodaj do masy barwnik i zmiksuj. Przełóż krem do rękawa cukierniczego, użyj tylki ze wzorem gwiazdki. Wyciskaj krem na babeczkę zaczynając od środka. Gotowe ciastka przechowuj w lodówce, aby krem zachował swoją konsystencję. 

 * woda różana jest trudno dostępna, można zamówić w sklepach internetowych lub zastąpić ekstraktem waniliowym (łyżeczka).

 


 

Czekoladowe wyznanie
Alfabet z czekolady 


Przygotowanie: 40 min 

Składniki na 26 czekoladek:
 130 g czekolady (mix: gorzkiej, mlecznej i białej)

Przygotowanie:
Pokrój wszystkie 3 rodzaje czekolady i każdy osobno roztop.
Przełóż 1 płynną czekoladę do rękawa cukierniczego.
Wypełnij literki dowolnymi kolorami według upodobania.
Włóż formę do lodówki i poczekaj, aż czekolada zastygnie.
Następnie uzupełnij foremki kontrastującymi kolorami czekolady.
Ponownie odstaw do lodówki do zastygnięcia. 

Czekoladowe literki mogą być prezentem same w sobie - ułóż z nich imię ukochanej osoby
lub romantyczny napis np. życzenia. 
Literki możesz wykorzystać także do dekorowania ciast, tortów lub muffinek.  



  



Karmelowe mini love
Mini muffinki z białej czekolady z karmelowym kremem

Potrzebujesz: formy na babeczki, akcesoriów do dekorowania ciast.

Przygotowanie: 60 min

Składniki na 12 babeczki: 
Ciasto:
60 g masła
50 g cukru
szczypta soli
1 jajko
70 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
30 g białej czekolady (tartej)
2 łyżki maślanki
12 papilek do mini muffinek
Krem:
100 ml słodkiej śmietanki
25 g crème fraiche (lub serka mascarpone)
1 łyżeczka cukru pudru
Sos karmelowy:
50 g cukru
25 ml słodkiej śmietanki
10 g masła
Dekoracje:
1-2 łyżki płatków czekoladowych


Przygotowanie:
Ciasto: Śmietankę, masło, cukier i sól zmiksuj na puszystą masę. Wmieszaj jajko. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i czekoladą, a następnie wymieszaj z płynną masą. Dodaj maślankę. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C. W formie na muffinki ułóż papierowe papilotki. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wypełnij papilotki równomiernie. Wstaw do piekarnika, na środkowy poziom i piecz przez 12-14 minut. Po tym czasie, wyciągnij formę i odstaw na 5 minut do wystygnięcia. Wyjmij muffinki i odstaw do wystygnięcia. W tym czasie przygotuj krem: Ubij śmietankę i crème fraiche (lub mascarpone), aż będzie sztywna, powoli dodawaj cukier puder. Przełóż krem do rękawa cukierniczego. Na każdą muffinkę wyciśnij krem. Odstaw do wystygnięcia.
Sos: cukier wsyp do rondelka i postaw na kuchence na niewielkim ogniu i poczekaj, aż zbrązowieje (skarmelizuje się). Zdejmij z ognia, dodaj śmietankę, następnie roztopione masło, cały czas mieszając, aż składniki dobrze się wymieszają. Odstaw do ostygnięcia. Chłodnym sosem polej muffinki. Udekoruj płatkami czekoladowymi. Każdą muffinkę ozdób walentynkowymi flagami. 

 


 


Gorąca czekolada 

Biała czekolada z amaretto i piankami


Przygotowanie: 15 min

Składniki na 2 porcje:
60 g białej czekolady
300 ml mleka
amaretto do smaku

Dekoracje: 
bita śmietana
cynamon lub tarta gorzka czekolada
pianki

Przygotowanie:
Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej, cały czas mieszając i uważając, aby jej nie przypalić.
Gdy będzie płynna, odstaw ją. Odczekaj, aż czekolada lekko przestygnie, a następnie cały czas mieszając powoli dolewaj mleko. Mieszankę wlej do rondelka i podgrzej. Dopraw amaretto  ilość wg uzniania.
Przelej do kubka i udekoruj bitą śmietaną, piankami, a na koniec posyp cynamonem lub tartą czekoladą.

  


 

Słodki poranek 

Pankejki z sosem karmelowym i owocami 

 

Przygotowanie: 30 min

Składniki na ok. 10 pankejków: 
Ciasto:
100 g mąki
2 jajka
300 ml mleka
1 łyżka oleju (rzepakowego lub kokosowego)
odrobina oleju do smażenia 

Dodatki:
50 g cukru pudru
50 g masła
300 ml śmietanki
175 g brązowego cukru
szczypta soli
200 g ulubionych owoców np. borówek, malin i truskawek


Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę, jajka, mleko i olej umieść w dużej misce, a następnie dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki. 
Rozgrzej patelnię na średnim poziomie i delikatnie natrzyj olejem. Nałóż porcję ciasta (łyżkę) na środek patelni formując koło i smaż, co chwilę odwracając, aż z obu stron placek będzie złoto-brązowy. Jeżeli chcesz, aby pankejki miały idealnie równy kształt użyj patelni do naleśników. Gotowe placki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
W międzyczasie przygotuj sos. Cukier puder oraz cukier brązowy, śmietankę oraz masło umieść w rondelku i wymieszaj, włącz kuchenkę ustawiając niedużą moc. 
Poczekaj, aż cukier się rozpuści, następnie zwiększ moc i poczekaj, aż mieszanina zacznie bąbelkować. Podgrzewaj w ten sposób przez 2-3 minuty do uzyskania syropu. Dodaj szczyptę soli, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Ułóż pankejki jeden na drugim na kształt wieży. Całość polej sosem, a na wierzchu oraz po bokach ułóż umyte i osuszone wcześniej owoce. Całość możesz posypać cukrem pudrem. 

 


 

*

Życzymy Wam słodkich Walentynek! :) 

*

  

# Spodobał Ci się ten artykuł? Przeczytaj również inne.

# Zobacz materiały do pobrania.