Koszyk:

pusty - 0,00 zł
Nie masz produktów w koszyku.


WIELKANOCNE CIASTA NA MIARĘ MASTER CHEFA


Trudno sobie wyobrazić święta Wielkiej Nocy bez pysznych i pięknie udekorowanych wypieków. W końcu nagroda po 40-dniowym poście! Co pieczemy na tę okazję? Tradycyjnymi ciastami wielkanocnymi są mazurki, serniki oraz babki. Jeżeli w tym roku to Ty będziesz głównym pieczącym i dekorującym, zrób to jak mistrz. Podpowiadamy, z jakich akcesoriów skorzystać, aby przygotować idealne ciasta. Na końcu artykułu znajdziesz poradę, w czym przechowywać wypieki, żeby pozostały świeże przez całe święta.

 Wielkanoc 2019

 

Zobacz nasze wielkanocne propozycje

Krok 1
Wybierz doskonałą formę do pieczenia

Forma do pieczenia to podstawowy i najważniejszy produkt w Twojej kuchni. Dobierz taki model, który maksymalnie ułatwi Ci przygotowanie ciast. Co jest ważne przy wyborze idealnej formy do pieczenia? Ważna jest jej wielkość: taka, aby każdy mógł spróbować Twoich pyszności. Zwróć również uwagę na poręczność oraz kształt formy. Decydującą cechą jest jednak wysokiej jakości materiał, dzięki któremu ciasto upiecze się równomiernie, a sama forma przetrwa niejedną Wielkanoc.

• Stalowe lub metalowe formy do ciasta

Ten rodzaj form jest najpopularniejszy oraz bardzo łatwo dostępny. Szybko się nagrzewają, dlatego nie musisz wydłużać czasu podanego w przepisie. Szybko też stygną, więc łatwo ochłodzisz formę. Najczęściej ścianki i dno pokryte są powłoką nieprzywieralną lub emalią, która ułatwia wyjęcie gotowego ciasta. Niektóre modele mają również otwieraną obręcz lub wyjmowane dno, co wpływa na wygodę serwowania wypieku.

• Silikonowe formy do pieczenia

Modne od kilku lat i dostępne w wielu wariantach. Silikonowe formy są odporne zarówno na minusowe, jak i wysokie temperatury. Materiał jest elastyczny i nie przywiera, dlatego łatwo wyjmiesz babkę czy biszkopt. Silikon nie zmienia też smaku ciasta, nie wymaga również natłuszczania przy pieczeniu tradycyjnych placków (zalecamy jednak pokrycie ścianek cieniutką warstwą tłuszczu). Takie formy nie deformują się podczas przechowywania - nie wymagają dodatkowego miejsca w szufladzie, możesz je nawet zwinąć w rulon. Formy silikonowe nadają się też do zmywarki. Na koniec warto dodać, że mają one niezwykle fantazyjne kształty i dają wiele możliwości kulinarnych.

• Ceramiczne formy do ciasta

Popularnym materiałem jest również ceramika. Formy tego typu wolno, ale równomiernie się nagrzewają. Długo trzymają ciepło, nadają się więc idealnie do serwowania w nich potraw. Bezpośrednio w swojej formie ceramicznej możesz kroić swój sernik bez obaw o jej porysowanie!

 

                                    Wielkanoc 2019        Wielkanoc 2019     Wielkanoc 2019

 

Krok 2
Wygładź masy

Gdy Twoje ciasto jest już upieczone i wystudzone, możesz zabrać się za przełożenie go masą. Aby ją idealnie wygładzić, użyj specjalnych noży lub szpatułek. Mają one wąskie, długie ostrza, które wyrównują masę czy lukier. Niektóre z nich są obrotowe albo profilowane, dzięki czemu ułatwiają precyzyjne nakładanie mas i lukru szczególnie na boki ciasta.


Zobacz produkty do rozprowadzania mas


Akcesoria do rozprowadzania mas i lukrów

 

Krok 3
Stwórz dekoracje godne cukierniczego Grand Prix

Podstawowe czynności za Tobą, możesz już podać wypiek gościom. Jeśli jednak masz artystyczne zdolności, pora na ich prezentację. Aby wyczarować misternie zdobione ciasto np. mazurek, wypróbuj kilka przydatnych produktów.


• Rękawy cukiernicze

Za ich pomocą wykonasz zarówno proste dekoracje z kremu, jak i bardziej skomplikowane np. różyczki ombre. Możesz wybrać rękawy wykonane z silikonu, które są wielokrotnego użytku. Jeśli jednak nie lubisz myć resztek kremu, polecamy jednorazowe – łatwe w użyciu i do przechowywania (zwinięte są w rolkę jak woreczki śniadaniowe). Do rękawów cukierniczych możesz założyć wybraną tylkę i tworzyć dekoracje o wielu kształtach.

• Wykrawacze

Dzięki specjalnym wykrawaczom przygotujesz dekoracyjne elementy z masy cukierniczej albo marcepanu. Akcesoria tego typu są niezwykle łatwe w użyciu, a dowolne kształty może wykonać nawet Twoje dziecko. Wykrawacze pozwalają na wycinanie form z detalami np. nerwami listków. Jeśli nie masz akurat pod ręką wykrawaczy, użyj zwykłych foremek do ciasteczek. Dekoracje będą mniej szczegółowe, ale ciasta będą wyglądać równie ładnie.

• Pisaki i dekoratory

Do tworzenia detali i napisów sprawdzą się dekoratory oraz pisaki. Za pomocą wymiennych końcówek możesz wykonać nawet najdrobniejsze elementy np. listki czy płatki kwiatków. Preferujesz ciasta w wersji minimalistycznej? Użyj dekoratora do kawy, który ma formę szablonu - wystarczy, że umieścisz go nad masą lub kremem i posypiesz tartą czekoladą albo kakao. Na cieście odbije się wybrany przez Ciebie kształt. Ozdobne napisy wykonasz za pomocą pisaka.

Tak udekorowane ciasta wywołają szczery zachwyt u członków Twojej rodziny!


Zobacz akcesoria do dekoracji ciast


Akcesoria do dekoracji ciast


Krok 4
Właściwie przechowuj wypieki

Ciasto wielkanocne jest już gotowe, teraz wystarczy je tylko właściwie przechowywać. W tym przypadku sprawdzą się plastikowe pojemniki z przykrywkami. Na podstawce umieść ciasto (możesz też na niej porcjować i serwować), a później przykryj je pokrywką. Dzięki bocznym klipsom oraz uchwytowi łatwo je przenieść. Pojemniki dostępne są w różnych rozmiarach i kształtach – zmieścisz w nich sernik, okazały tort lub mniejszy keks. Podobnym rozwiązaniem są formy z dołączoną przykrywką. Ostatnia propozycja to pojemnik przypominający tacę, której używa się w hotelach. Wystarczy, że umieścisz na niej ciasto i je przykryjesz – przechowywanie oraz serwowanie w jednym.


Zobacz pojemniki do przechowywania ciast


Pojemniki do przechowywania ciast

 

Skorzystaj z naszych podpowiedzi, a pieczenie ciast wielkanocnych sprawi Ci przyjemność. Efekt olśni Twoich gości!

 

Zobacz również inne akcesoria do pieczenia.

Spodobał Ci się ten artykuł? Przeczytaj również inne.

Bądź na bieżąco z naszą ofertą i otrzymaj 5% RABATU NA WSZYSTKO

  • TrustedShops
  • Opineo
  • Gazela