Nóż do łososia i szynki CHROMA Type 301
Obecna cena jest najniższą (od 30 dni).
Wąski nóż z kolekcji Type 301 doskonale nadaje się do filetowania i plastrowania łososia oraz innych ryb, plastrowania wędlin i kiełbas oraz porcjowania mięs np. do przygotowania kotletów lub medalionów. Plastry będą tak cienkie, jak chcemy, dlatego doskonale nadadzą się np. do sushi.
Noże Type 301 CHROMA zostały zaprojektowane przez projektanta Ferdynanda Porsche i charakteryzują się niezwykłą formą, która oglądana z boku wygląda jak samo ostrze bez rękojeści. To jednak złudzenie: nóż jest tak zaprojektowany, że ostrze jest stopione z rączką w sposób niewidoczny, a rączka ma kształt trapezu. Wykonano ją ze stali nierdzewnej 18/10, a ostrze ze stali japońskiej 301. Na miejscu łączenia znajduje się „perełka”, która zaznacza koniec uchwytu.
Zalety noży Type 301 CHROMA:
- użycie nowoczesnych materiałów do produkcji,
- połączenie tradycji rzemiosła z zaawansowaną technologią,
- nowoczesny, ale ergonomiczny uchwyt,
- niewidoczne łączenie, wpływające na bardziej higieniczne użytkowanie noża (resztki nie zbierają się w łączeniu),
- specjalna metoda szlifowania – nóż jest bardziej i dłużej ostry,
- polecany przez słynnych kucharzy,
- nagradzany na wystawach oraz wystawiany w wiedeńskim Muzeum Sztuki Nowoczesnej oraz nowojorskim muzeum MoMA.
Jak pielęgnować noże japońskie?
1. Nie myć w zmywarce – czyścić ręcznie i wycierać do sucha.
2. Regularnie ostrzyć nóż – najlepiej na kamieniach ceramicznych (zalecane co 6 miesięcy).
3. Przechowywać w bloku lub etui.
4. Używać na drewnianych lub plastikowych deskach do krojenia.
5. Nie używać do przecinania mrożonek, kości.
Kod produktu | P26 |
---|---|
Kod kreskowy | 4260089860124 |
Marka | CHROMA |
Kolekcja | CHROMA Type 301 |
Importer | FORMADE Michał Wrzesień, Marszałkowska 34/50, 00-554 Warszawa, [email protected] |
Kolor | srebrny |
Materiał | stal japońska, stal nierdzewna |
Wymiary | 30,5 cm |
Gwarancja | 2 lata |
outlet | Nie |