Nóż do warzyw Tokyo style (17 cm) P36 CHROMA Type 301
Obecna cena jest najniższą (od 30 dni).
KORZYŚCI:
• Szerokie i długie ostrze (17 cm) przypominające tasak umożliwia wygodne krojenie wszystkich warzyw i owoców, w tym również dużych takich jak arbuzy czy kapusta.
• Wyjątkowo twarde ostrze - wykonany z najwyższej jakości, niskowęglowej, japońskiej stali nierdzewnej.
• Spójne łączenie między ostrzem, a rękojeścią zapobiega gromadzeniu się resztek pożywienia w szczelinach, dzięki czemu praca jest higieniczna.
• Oryginalny design - nóż został zaprojektowany przez Ferdinanda Alexandra „Butzi” Porsche (autora projektów samochodów Porsche 911 i Porsche 904) wspólnie z szefem kuchni Jörg Wörtherem.
• Szeroka klinga pozwala na opieranie noża na kostkach drugiej dłoni, a tym samym prowadzenie precyzyjnych ruchów podczas siekania.
Noż Tokyo style P36 marki CHROMA budzi zachwyt już na pierwszy rzut oka. Imponuje rozmiarem i solidnością wykonania, a po pierwszym użyciu zachwyca precyzją i możliwościami jakie stwarza. Nóż jest dedykowany do krojenia warzyw i owoców. Przypomina tasak - ma długą na 17 cm i szeroką klingę, dzięki czemu można wygodnie kroić wszystkie warzywa i owoce, również te o dużych rozmiarach jak: arbuz, melon, ananas, kapusta, rzepa czy dynia.
Noże Type 301 CHROMA zostały zaprojektowane przez słynnego projektanta Ferdynanda Alexandra Porsche (twórce projektów kultowych modeli samochodów Porsche 911 oraz Porsche 904) wspólnie z wybitnym szefem kuchni Jörg Wörtherem. Mają charakterystyczny rzut w kształcie trójkąta oraz brak widocznego łączenia między ostrzem, a rękojeściom. W tym miejscu zainstalowano metalowa „perłę”, która zaznacza koniec uchwytu, dbając o bezpieczeństwo użytkownika i umożliwiając mu dobre kontrolowanie noża podczas pracy. Perła jest znakiem rozpoznawczym kolekcji. "Bezszwowy" sposób łączenia chroni przed zaleganiem zabrudzeń w szczelinach, dzięki czemu nóż jest higieniczny i bezpieczny przy kontakcie z żywnością.
Zalety noży Type 301 CHROMA:
- użycie nowoczesnych materiałów do produkcji,
- połączenie tradycji rzemiosła z zaawansowaną technologią,
- nowoczesny, ale ergonomiczny uchwyt,
- niewidoczne łączenie, wpływające na bardziej higieniczne użytkowanie noża (resztki nie zbierają się w łączeniu),
- specjalna metoda szlifowania – nóż jest bardziej i dłużej ostry,
- polecany przez słynnych kucharzy,
- nagradzany na wystawach oraz wystawiany w wiedeńskim Muzeum Sztuki Nowoczesnej oraz nowojorskim muzeum MoMA.
Jak pielęgnować noże japońskie?
1. Nie myć w zmywarce – czyścić ręcznie i wycierać do sucha.
2. Regularnie ostrzyć nóż – najlepiej na kamieniach ceramicznych (zalecane co 6 miesięcy).
3. Przechowywać w bloku lub etui.
4. Używać na drewnianych lub plastikowych deskach do krojenia.
5. Nie używać do przecinania mrożonek, kości.
Kod produktu | P36 |
---|---|
Kod kreskowy | 4260089860315 |
Marka | CHROMA |
Kolekcja | CHROMA Type 301 |
Importer | FORMADE Michał Wrzesień, Marszałkowska 34/50, 00-554 Warszawa, [email protected] |
Kolor | srebrny |
Materiał | stal japońska, stal nierdzewna |
Wymiary | długość ostrza: 17 cm |
Gwarancja | 2 lata |
Dodatkowe informacje | Twardość w skali Rockwella HR: 58 (+-1); Zaprojektowany przez F.A. Porsche; Rękojeść wykonano ze stali nierdzewnej 18/10, a ostrze ze stali japońskiej 301. |
outlet | Nie |