Nóż kucharza (20 cm) karbowany AST CHROMA Type 301
Obecna cena jest najniższą (od 30 dni).
KORZYŚCI:
• Długie ostrze (20 cm) i uniwersalny kształt sprawdzają się do większości zadań kuchennych: krojenia, siekania, filetowania, obierania itd.
• Karbowana powierzchnia klingi zapobiega przywieraniu kawałków pożywienia do noża, co przyspiesza pracę i umożliwia krojenia nawet bardzo cienkich plasterów.
• "Bezszwowe" łączenie między ostrzem, a rękojeścią gwarantuje wygodę pracy, a także higienę - kawałki żywności nie zalegają w szczelinach.
• Unikatowy design - nóż został zaprojektowany przez Ferdinanda Alexandra „Butzi” Porsche we współpracy z szefem kuchni Jörg Wörtherem.
• Trwałość na lata - bardzo twarde ostrze zostało wykonane ze stali japońskiej typu 301, a rękojeść ze stali nierdzewnej.
Noż Tokyo style P30 marki CHROMA to uniwersalne narzędzie, obowiązkowe w przyborniku każdego kucharza. Twarde ostrze ze stali japońskiej poradzi sobie z większością produktów spożywczych, a dzięki zastosowaniu techniki karbowania kawałki żywności nie przylegają do powierzchni klingi. Możesz używać noża do krojenia, siekania, filetowania, a nawet plastrowania na cienkie plasterki.
Noże Type 301 CHROMA zostały zaprojektowane przez słynnego projektanta Ferdynanda Alexandra Porsche (twórce projektów kultowych modeli samochodów Porsche 911 oraz Porsche 904) wspólnie z wybitnym szefem kuchni Jörg Wörtherem. Mają charakterystyczny rzut w kształcie trójkąta oraz brak widocznego łączenia między ostrzem, a rękojeściom. W tym miejscu zainstalowano metalowa „perłę”, która zaznacza koniec uchwytu, dbając o bezpieczeństwo użytkownika i umożliwiając mu dobre kontrolowanie noża podczas pracy. Perła jest znakiem rozpoznawczym kolekcji. "Bezszwowy" sposób łączenia chroni przed zaleganiem zabrudzeń w szczelinach, dzięki czemu nóż jest higieniczny i bezpieczny przy kontakcie z żywnością.
Zalety noży Type 301 CHROMA:
- użycie nowoczesnych materiałów do produkcji,
- połączenie tradycji rzemiosła z zaawansowaną technologią,
- nowoczesny, ale ergonomiczny uchwyt,
- niewidoczne łączenie, wpływające na bardziej higieniczne użytkowanie noża (resztki nie zbierają się w łączeniu),
- specjalna metoda szlifowania – nóż jest bardziej i dłużej ostry,
- polecany przez słynnych kucharzy,
- nagradzany na wystawach oraz wystawiany w wiedeńskim Muzeum Sztuki Nowoczesnej oraz nowojorskim muzeum MoMA.
Jak pielęgnować noże japońskie?
1. Nie myć w zmywarce – czyścić ręcznie i wycierać do sucha.
2. Regularnie ostrzyć nóż – najlepiej na kamieniach ceramicznych (zalecane co 6 miesięcy).
3. Przechowywać w bloku lub etui.
4. Używać na drewnianych lub plastikowych deskach do krojenia.
5. Nie używać do przecinania mrożonek, kości.
Kod produktu | P30 |
---|---|
Kod kreskowy | 4260089860285 |
Marka | CHROMA |
Kolekcja | CHROMA Type 301 |
Importer | FORMADE Michał Wrzesień, Marszałkowska 34/50, 00-554 Warszawa, [email protected] |
Kolor | srebrny |
Materiał | stal japońska, stal nierdzewna |
Wymiary | długość ostrza: 20 cm |
Gwarancja | 2 lata |
Dodatkowe informacje | Twardość w skali Rockwella HR: 57 (+-1); Zaprojektowany przez F.A. Porsche; Rękojeść wykonano ze stali nierdzewnej 18/10, a ostrze ze stali japońskiej 301. |
outlet | Nie |