Kolekcja: CHROMA Type 301

Nóż kucharza (20 cm) karbowany AST CHROMA Type 301

Cena promocyjna 422,00  zł Regular Price 469,00  zł
-10%

Obecna cena jest najniższą (od 30 dni).

• Nóż z serii 301 zaprojektowany przez Ferdinanda A. Porche. • Uniwersalny kształt - nadaje się do większości prac kuchennych wymagających krojenia. • Ostrze z wysokiej jakości japońskiej stali nierdzewnej. • Karbowana klinga zapobiega przywieraniu produktów do jej powierzchni. • Wyprofilowana rękojeść pozwala na szybkie i wygodne operowanie nożem.
Dostępność: 6
Czas wysyłki: do 24h
Zapytaj o produkt

KORZYŚCI:

Długie ostrze (20 cm) i uniwersalny kształt sprawdzają się do większości zadań kuchennych: krojenia, siekania, filetowania, obierania itd. 
• Karbowana powierzchnia klingi zapobiega przywieraniu kawałków pożywienia do noża, co przyspiesza pracę i umożliwia krojenia nawet bardzo cienkich plasterów.
• "Bezszwowe" łączenie między ostrzem, a rękojeścią gwarantuje wygodę pracy, a także higienę - kawałki żywności nie zalegają w szczelinach. 
• Unikatowy design - nóż został zaprojektowany przez Ferdinanda Alexandra „Butzi” Porsche we współpracy z szefem kuchni Jörg Wörtherem.
Trwałość na lata - bardzo twarde ostrze zostało wykonane ze stali japońskiej typu 301, a rękojeść ze stali nierdzewnej.  

 

Noż Tokyo style P30 marki CHROMA to uniwersalne narzędzie, obowiązkowe w przyborniku każdego kucharza. Twarde ostrze ze stali japońskiej poradzi sobie z większością produktów spożywczych, a dzięki zastosowaniu techniki karbowania kawałki żywności nie przylegają do powierzchni klingi. Możesz używać noża do krojenia, siekania, filetowania, a nawet plastrowania na cienkie plasterki. 

Noże Type 301 CHROMA zostały zaprojektowane przez słynnego projektanta Ferdynanda Alexandra Porsche (twórce projektów kultowych modeli samochodów Porsche 911 oraz Porsche 904) wspólnie z wybitnym szefem kuchni Jörg Wörtherem. Mają charakterystyczny rzut w kształcie trójkąta oraz brak widocznego łączenia między ostrzem, a rękojeściom. W tym miejscu zainstalowano metalowa „perłę”, która zaznacza koniec uchwytu, dbając o bezpieczeństwo użytkownika i umożliwiając mu dobre kontrolowanie noża podczas pracy. Perła jest znakiem rozpoznawczym kolekcji. "Bezszwowy" sposób łączenia chroni przed zaleganiem zabrudzeń w szczelinach, dzięki czemu nóż jest higieniczny i bezpieczny przy kontakcie z żywnością.

 

Zalety noży Type 301 CHROMA:
- użycie nowoczesnych materiałów do produkcji,
- połączenie tradycji rzemiosła z zaawansowaną technologią,
- nowoczesny, ale ergonomiczny uchwyt,
- niewidoczne łączenie, wpływające na bardziej higieniczne użytkowanie noża (resztki nie zbierają się w łączeniu),
- specjalna metoda szlifowania – nóż jest bardziej i dłużej ostry,
- polecany przez słynnych kucharzy,
- nagradzany na wystawach oraz wystawiany w wiedeńskim Muzeum Sztuki Nowoczesnej oraz nowojorskim muzeum MoMA.

Jak pielęgnować noże japońskie?
1.    Nie myć w zmywarce – czyścić ręcznie i wycierać do sucha.
2.    Regularnie ostrzyć nóż – najlepiej na kamieniach ceramicznych (zalecane co 6 miesięcy).
3.    Przechowywać w bloku lub etui.
4.    Używać na drewnianych lub plastikowych deskach do krojenia.
5.    Nie używać do przecinania mrożonek, kości.

Więcej informacji
Kod produktu P30
Kod kreskowy 4260089860285
Producent CHROMA
Kolekcja CHROMA Type 301
Kolor srebrny
Materiał stal japońska, stal nierdzewna
Wymiary długość ostrza: 20 cm
Gwarancja 2 lata
Dodatkowe informacje Twardość w skali Rockwella HR: 57 (+-1); Zaprojektowany przez F.A. Porsche; Rękojeść wykonano ze stali nierdzewnej 18/10, a ostrze ze stali japońskiej 301.
outlet Nie