Naczynia żeliwne Skeppshult - Bazylia.pl
Naczynia żeliwne Skeppshult - Q&A

Odpowiadamy na pytania, jakie zadają nam klienci
Patelnie i garnki z żeliwa są coraz popularniejsze w polskich domach. Ciekawość budzą swoimi właściwościami, ale niejedna osoba obawia się zarówno ich użytkowania, jak i pielęgnacji. Jeśli Ty również rozważasz zakup naczynia żeliwnego Skeppshult, zapraszamy Cię do przeczytania poradnika o tych szwedzkich produktach. Zebraliśmy pytania, jakie zadają nam klienci. Z odpowiedzi na nie dowiesz się m.in. jak powstają naczynia z żeliwa, czy można ich używać w piekarniku oraz jak je właściwie impregnować.
Q. Czym zajmuje się marka Skeppshult?
Skeppshult to szwedzka marka produkująca przede wszystkim naczynia z żeliwa. Początki jej działalności sięgają 1906 roku. Produkty, które znajdują się w asortymencie marki, czyli patelnie, garnki, płyty grillowe, młynki do przypraw i inne akcesoria są produkowane ręcznie tradycyjnymi metodami w Szwecji.
Zarówno receptury materiałów, jak i sposób wytwarzania naczyń przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, a w fabryce pracują prawdziwi mistrzowie odlewnictwa.
Q. Z jakiego materiału wykonane są naczynia Skeppshult?
Naczynia marki Skeppshult wykonane są w 100% z żeliwa. Patelnie czy akcesoria kuchenne mogą posiadać rączki z innego materiału m.in. stali nierdzewnej, aluminium lub drewna.
Żeliwo jest stopem żelaza z dużą zawartością węgla i niewielką domieszką innych metali, takich jak mangan, fosfor, krzem czy siarka. Materiał ten nie zawiera zanieczyszczeń ani toksycznych dodatków.
Warto zaznaczyć, że żeliwo Skeppshult powstaje w Szwecji z wyłącznie naturalnych oraz lokalnych surowców - np. do wyrobu rączek nie stosuje się egzotycznych odmian drewna, a te używane jak buk czy orzech posiadają certyfikat FSC (odpowiedzialnej gospodarki leśnej).
Q. Jak powstają produkty Skeppshult?
1. Surowe żelazo jest podgrzewane do temperatury 1500 st. C w specjalnych piecach indukcyjnych. Podczas produkcji fabryka wykorzystuje energię wiatrową oraz wodną.
2. Płynne żeliwo przelewa się do specjalnie przygotowanych dwóch połówek piaskowych form (z piasku sprasowanego pod ciśnieniem kilku ton). Matryce z innego materiału np. metalu nie wytrzymałyby temperatury stopionego surowca. Ręczne odlewanie naczyń wykonuje specjalnie wyszkolony pracownik. Każdą formę wykorzystuje się tylko raz, dlatego nie powstają dwa identyczne naczynia. Piasek z matryc poddawany jest recyklingowi, a następnie ponownie wykorzystywany do tworzenia kolejnych form.
3. Po ostudzeniu żeliwa połówki matrycy się rozdziela.
4. Ścianki oraz dno gotowych naczyń są ręcznie szlifowane, toczone i śrutowane. Dno obrabia się techniką strumieniowo-ścierną, aby uzyskało właściwą strukturę.
5. Następuje naczynia impregnowane są olejem rzepakowym pochodzącym z miejscowości Osterlen w Szwecji.
6. Kolejny etap to montowanie uchwytów.
7. Na końcu naczynia są pakowane.
Q. Czy i w jaki sposób są kontrolowane produkty Skeppshult przed opuszczeniem fabryki?
Naczynia Skeppshult są poddawane rygorystycznym kontrolom na każdym etapie produkcji. Egzemplarze, które nie spełniają wymagań zostają przetopione na żeliwo i użyte jako materiał do produkcji kolejnych produktów.
Q. Czy smażenie i gotowanie w żeliwnych naczyniach jest bezpieczne dla zdrowia człowieka?
Przygotowanie potraw w naczyniach żeliwnych Skeppshult jest w pełni zdrowe i bezpieczne. Podczas gotowania lub smażenia do żywności nie przenikają żadne szkodliwe substancje, materiał nie zawiera BPA ani BPS.
Gotowe potrawy mają więcej żelaza niż te przyrządzone na innych rodzajach naczyń: pierwiastek przedostaje się z pozbawionego emalii i powłoki żeliwa do pożywienia.
Q. Czy na żeliwo Skeppshult obowiązuje jakaś gwarancja?
Wszystkie naczynia Skeppshult są objęte gwarancją - jest to 25 lat na części wykonane z żeliwa. Na inne elementy (np. drewniane, metalowe czy silikonowe) obowiązuje standardowa 2-letnia gwarancja.
Q. Dlaczego naczynia Skeppshult są tak ciężkie?
Żeliwo waży więcej niż stal czy aluminium, ponadto na ciężar patelni i garnków wpływa dno o grubości 5 mm. Cecha ta sprawia, że naczynia są stabilne oraz bezpieczne w użytkowaniu - trudno przypadkowo strącić je z kuchenki.
Q. Dlaczego dno w patelniach oraz garnkach Skeppshult jest wklęsłe?
Żeliwo, tak jak inne metale, rozszerza się pod wpływem wysokich temperatur. W takich sytuacjach może dochodzić do deformacji dna. Naczynie nie tylko nie przylega dobrze do palnika - łatwo jest je strącić z kuchenki i się poparzyć, ale również nie przewodzi dobrze ciepła.
Dzięki grubemu, wklęsłemu dnu patelnie/garnki żeliwne Skeppshult są stabilne, płasko przylegają do kuchenek i nie deformują się nawet przy wielorazowym kontakcie z wysokimi temperaturami.
Q. Czy naczyń żeliwnych Skeppshult mogę używać na wszystkich rodzajach kuchenek, także na indukcyjnej?
Produkty marki Skeppshult nadają się do użytku na wszystkich rodzajach kuchenek. Mają ferromagnetyczne dna, dlatego są odpowiednie również na indukcję.
Q. Czy mogę wkładać je do piekarnika?
Garnki, płyty i patelnie Skeppshult z metalowymi lub żeliwnymi rączkami mogą być wkładane do piekarnika oraz używane na grillu czy nad ogniskiem.
Q. Czy naczynia Skeppshult są nieprzywieralne?
Żeliwne produkty tej marki nie mają powłok, nie są więc nieprzywieralne. Zawsze używaj tłuszczu (najlepiej odpowiedniego do smażenia wysokotemperaturowego).
Q. Do czego najlepiej sprawdzą się żeliwne patelnie Skeppshult?
Szwedzkie naczynia nadają się do obróbki produktów w bardzo wysokich temperaturach. Sprawdzą się przede wszystkim do smażenia mięsa (steków, udek kurzych czy kotletów).
Q. Czy mogę w nich podawać i przechowywać potrawy?
Naczynia żeliwne dobrze rozprowadzają ciepło, dlatego potrawy wolniej w nich stygną. Możesz podawać dania bezpośrednio w patelniach albo garnkach Skeppshult, nie przechowuj ich jednak długo w naczyniach (znacznie zwiększa się ryzyko ich rdzewienia).
Q. Czy w garnkach Skeppshult mogę gotować wodę np. na makaron?
W szwedzkich garnkach żeliwnych nie gotuj makaronu, zup, kompotu i nie smaż konfitur. Podczas tych czynności olej ze ścianek naczynia wymywa się i przedostaje do wody. Nie jest to zjawisko szkodliwe, ale płyn przybiera szarą barwę, niekiedy nieprzyjemnie pachnie.
Garnki żeliwne Skeppshult nadają się idealnie na potrawy, takie jak np. bigos, gulasz czy leczo.
Q. Czy do gotowania w żeliwnych patelniach i garnkach Skeppshult mogę używać metalowych narzędzi kuchennych?
Tak. Żeliwo jest materiałem bardzo odpornym na uszkodzenia oraz zadrapania. Nie posiada powłok ani emalii, które metalowe narzędzia mogłyby zniszczyć.
Q. Jak mam przygotować naczynia żeliwne Skeppshult do pierwszego użycia?
Żeliwne naczynia są już fabrycznie gotowe do użytku, ale przed pierwszym smażeniem czy gotowaniem należy wykonać pewne czynności pielęgnacyjne.
Swoją patelnię lub garnek wypłucz pod bieżącą, ciepłą wodą (możesz przetrzeć je gąbką lub szczotką do mycia), aby pozbyć się ewentualnych pyłów oraz kurzu. Następnie wysusz dokładnie naczynie - pod wpływem pozostałej wilgoci mogą powstawać ślady rdzy.
Q. Czy naczynia żeliwne nadają się do zmywarki?
Produktów Skeppshult nie należy myć w zmywarce. Pierwszym krokiem oczyszczania naczynia powinno być jego wystudzenie (gorące zalane wodą może pęknąć) i zeskrobanie resztek.
Następnie umyj je ciepłą wodą oraz gąbką lub szczotką. Nie używaj detergentów, ponieważ resztki osadzają się na ściankach i mogą zmienić smak lub zapach przygotowanych potraw.
Następnie dokładnie wysusz naczynie - ręcznie papierowym ręcznikiem albo w piekarniku (wyjątkiem są patelnie z drewnianą rączką, których nie wolno wkładać do piekarnika).
Q. Jak mam usunąć trudniejsze zabrudzenia i przypalenia?
Usuwanie trudnych plam zacznij od zeskrobania resztek. Potem pokryj powierzchnię naczynia solą kuchenną z odrobiną wody. Podgrzewaj je w wysokiej temperaturze przez 1-2 minuty, aż do momentu wyparowania wody. Spłucz pozostałości soli i dokładnie osusz naczynie Skeppshult przy użyciu ręcznika papierowego. Kolejnym krokiem jest impregnacja żeliwa.
Q. Jak należy poprawnie impregnować naczynia żeliwne Skeppshult?
Modele z metalowymi lub silikonowymi uchwytami zaimpregnujesz olejem jadalnym np. rzepakowym. Natrzyj nim suche ścianki i umieść naczynie w piekarniku nagrzanym do temperatury 175-200 st. C. Pozostaw na 15-30 min albo do momentu całkowitego wchłonięcia oleju przez ścianki. Po wyjęciu odstaw naczynie do wystygnięcia, a ewentualny nadmiar tłuszczu zetrzyj ręcznikiem papierowym.
Patelnie żeliwne Skeppshult z drewnianymi uchwytami wymagają innej metody impregnowania, ponieważ nie możesz wstawić ich do piekarnika. Suche ścianki natrzyj olejem roślinnym i postaw naczynie na palniku. Po 10-15 min zdejmij je i pozostaw do wystygnięcia. Nadmiar oleju zetrzyj.
Pamiętaj, aby podczas impregnacji dobrze wietrzyć pomieszczenie.
Q. Jakie trudności mogę napotkać używając produktów żeliwnych Skeppshult?
Trudność 1: Ścianki mojego naczynia mają szary kolor.
Rozwiązanie: Naczynie potrzebuje impregnacji, ponieważ olej ze ścianek został wymyty. Zaimpregnuj je zgodnie z powyższymi wskazówkami.
Trudność 2: Na moim naczyniu widać plamy rdzy.
Rozwiązanie: Rdza pojawia się, gdy olej zostanie wymyty ze ścianek lub gdy przechowujesz pożywienie w naczyniu. Usuń rdzę metalowym zmywakiem albo szczotką. Następnie zaimpregnuj naczynie.
Trudność 3: Potrawy przywierają do dna mojej patelni.
Rozwiązanie: Naczynie jest zbyt suche. Wysyp dno solą, postaw na rozgrzanym palniku i doprowadź do przypalenia soli. Zdejmij z kuchenki, wystudź i usuń sól.
Mamy nadzieję, że powyższy poradnik pomoże Ci zdecydować się na patelnię lub garnek żeliwny Skeppshult lub jeszcze lepiej zadbać o naczynie, które już posiadasz.
Zobacz produkty

Tajemnice zajączka wielkanocnego
Jak zając zaczął być łączony ze świętami wielkanocnymi? Gdzie mieszka i czy dzieci piszą do niego listy, tak jak do św. Mikołaja? Jaki związek z popularnym m.in. na Śląsku czy w Wielkopolsce zbieraniem jajek przyniesionych przez zajączka ma Marcin Luther i królowa Wiktoria? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym artykule. Zapraszamy do przeczytania historii o zajączku wielkanocnym.

Wiosenne porządki krok po kroku z marką Oxo
Wiosna to świetna okazja, aby zacząć większe porządki w domu: mycie, odkurzanie i czyszczenie. Ład we wnętrzu naprawdę poprawia samopoczucie! W wiosennych porządkach z pomocą przyjdą produkty marki Oxo. W poniższym artykule pokażemy Ci jak łatwo, krok po kroku posprzątać wnętrza na wiosnę. Chwyć za szczotkę i sprzątaj razem z nami!

Miłość do detali
Czy czerwone serduszka to wszystko, co można wybrać do dekoracji wnętrz na romantyczne chwile? Zdecydowanie nie! Jeśli szukasz pomysłów na ozdobienie sypialni, salonu lub łazienki nie tylko na walentynki, mamy dla Ciebie kilka porad. Nasze wskazówki sprawdzą się również podczas zwykłych, weekendowych wieczorów ze swoją drugą połówką lub gdy chcesz uczcić ważną datę np. rocznicę ślubu. Zapraszamy do lektury artykułu - pokażemy Ci 4 łatwe sposoby na zbudowanie romantycznego nastroju!
-
Eco
-
Eco
-
Eco
-
Eco
-
Eco
-
Eco
Żeliwna głęboka patelnia z pokrywą (28 cm) Natural Selection Skeppshult
1 099,01 złBrak w magazynie -
Eco
-
Eco
-
Eco
-
Eco
-
Eco
Patelnia do smażenia głęboka (20 cm) ze stalową rączką Chef’s Selection Skeppshult
599,00 złBrak w magazynie -
Eco
-
Eco
Patelnia do smażenia głęboka (28 cm) ze stalową rączką Chef’s Selection Skeppshult
815,00 złBrak w magazynie