Patelnie kuchenne - Q&A (cz. 2) - Bazylia.pl
Patelnie kuchenne - Q&A (cz. 2)

Przeczytasz w ok. 6 minut
Q: Jak dopasować patelnię do kuchenki?
Kupując nowe naczynie, zwróć uwagę, czy jest dopasowane do posiadanej przez Ciebie kuchenki: na dnie lub opakowaniu każdej patelni znajdziesz odpowiednie oznaczenia. Prawie wszystkie typy naczyń nadają się do użytku na kuchenkach gazowych, ceramicznych lub elektrycznych. Jeśli posiadasz płytę indukcyjną, powinieneś wybrać modele na nią przeznaczone.
Najbardziej odpowiednie dla Ciebie będą jednak patelnie o uniwersalnych dnach, które nadają się do użytku na wszystkich typach urządzeń.
W razie wymiany urządzenia lub przeprowadzki do lokum z innym typem kuchenki nie będziesz musieć kupować nowych naczyń.
Q: Dlaczego moja patelnia nie działa na indukcji?
Patelnie na indukcję muszą posiadać ferromagnetyczne dna, czyli takie, które zachowują się jak magnes - przyciąga je powierzchnia płyty. W ten sposób powstaje pole elektromagnetyczne, które wytwarza energię podgrzewającą potrawę.
Dna naczyń na indukcję najczęściej są wykonane z metalu o ferromagnetycznych właściwościach zazwyczaj ze stali. Na tego typu kuchenkach nie sprawdzą się patelnie m.in. z podstawą aluminiową, szklaną czy miedzianą. Decydując się na naczynie na indukcję szukaj na jego dnie lub opakowaniu znaku zwojnicy.
Wybierając patelnię indukcyjną, zwróć także uwagę na dopasowanie średnicy jej podstawy do miejsca grzewczego: zbyt mała może nie być wykrywana przez kuchenkę, a zbyt duża nie będzie uzyskiwała optymalnych efektów podgrzewania.
Q: Czy patelni indukcyjnej mogę używać na gazie?
Tak, naczynia na indukcję nadają się również na inne typy kuchenek.
Q: Czy patelnię mogę włożyć do piekarnika?
Niektóre modele nadają się do użytku w piekarniku - są to przede wszystkim naczynia całostalowe, żeliwne lub ceramiczne (zwróć uwagę na podawaną przez producenta max. temperaturę użytkowania w piekarniku).
Patelnie z uchwytami z tworzywa sztucznego czy silikonu również mogą być wkładane do piekarnika, jeśli zostały wykonane z materiału dostosowanego do użytkowania w wysokich temeperaturach - taka informacja widnieje na ich opakowaniu albo dnie.
Naczyń z drewnianymi rączkami nie powinieneś używać w ten sposóbym urządzeniu.
Q: Po czym poznać, że patelnia jest rozgrzana?
Należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Naczynia te są jednak wykonane z różnych materiałów, które mają inne czasy nagrzewania. Po czym więc poznać, że Twoja patelnia jest gotowa do pracy?
Na czystą, suchą powierzchnię upuść kroplę zimnej wody - jeśli się zagotuje, a następnie wyparuje, możesz wlać tłuszcz. Dopiero po jego rozgrzaniu przychodzi kolej na mięso, rybę, warzywa itd.
Q: Skąd będę wiedzieć, że tłuszcz się już rozgrzał?
Tłuszcz powinno się rozgrzewać przez kilkadziesiąt sekund. Osiągnie temperaturę odpowiednią do smażenia, gdy jego powierzchnia zacznie się marszczyć i falować (ale nie będą się jeszcze pojawiać bąble).
Q: Czy istnieje coś takiego, jak patelnie beztłuszczowe?
Nie istnieją patelnie do smażenia beztłuszczowego, nawet jeśli posiadają powłoki nieprzywieralne. Tłuszcz (najlepiej oleje ryżowy, rzepakowy, kokosowy, arachidowy lub rafinowana oliwa z oliwek) nie tylko jest konieczny do prawidłowego przygotowania potraw (równomiernie rozprowadza ciepło i zapobiega wysychaniu składnika), ale chroni też patelnię przed przegrzaniem lub przepaleniem.
Suche naczynie znacznie szybciej się zużywa. Dlatego najbezpieczniejszym rozwiązaniem zarówno dla potraw, jak i patelni jest pokrycie całej jej powierzchni równomierną warstwą ok. 1 łyżki tłuszczu (ilość odpowiednia dla naczynia o śr. 28-32 cm). Więcej oleju lub oliwy wymagają patelnie stalowe oraz ceramiczne.
Q: W jakiej temperaturze najlepiej smażyć?
Najbardziej optymalne rezultaty smażenia osiągniesz ustawiając swoją kuchenkę na średnią lub niską temperaturę (moc palnika). Najwyższych wartości używaj wyłącznie do rozgrzania patelni lub przygotowania wołowiny, wieprzowiny czy tłustych ryb.
Zwróć uwagę, że potrawy z jajek czy naleśniki wymagają niższej temperatury smażenia niż drób, ryby czy warzywa.
Moc kuchenki czy palnika w trakcie smażenia należy regulować: na początku ustaw najwyższą do rozgrzania patelni oraz tłuszczu. Zredukuj ją do średnich lub niskich wartości i umieść w naczyniu składniki do smażenia.
Q: Jakie narzędzia kuchenne nadają się do jakich patelni?
W zależności od materiału lub powłoki, którą pokryte jest wnętrze naczynia wybierz odpowiednie narzędzia kuchenne. Używanie niedopasowanych do Twojej patelni łopatek czy szpatułek może skutkować porysowaniem, zadrapaniem lub przecięciem powłok.
• Metalowe narzędzia kuchenne - sprawdzą się w naczyniach odpornych na powstawanie rys: m.in. w patelniach żeliwnych, całostalowych oraz z niektórymi trudnościeralnymi powłokami, takimi jak CeraDur czy Fusiontec.
• Silikonowe, plastikowe lub drewniane narzędzia kuchenne - nadają się do wszystkich typów patelni, szczególnie tych z delikatnymi powłokami. Nie rysują powierzchni i nie uszkadzają ich podczas mieszania.
Q: Dlaczego do mojej patelni wszystko przywiera?
Przywieranie żywności do dna spowodowane jest zbyt wysoką temperaturą smażenia, uszkodzeniami powierzchni (nie jest ona już gładka) oraz… fizyką. Metalowe naczynia posiadają wolne elektrony, które wiążą się z cząsteczkami wody z potraw powodując ich przyleganie do patelni.
Aby temu zapobiec, konieczne jest rozdzielenie dwóch powierzchni np. warstwą tłuszczu, papieru do pieczenia lub powłoką.
Zdarza się jednak, że żywność przywiera też do patelni typu non stick. Dlaczego tak się dzieje? Podczas smażenia (i wzrostu temperatury naczynia) tłuszcz przesuwa się z cieplejszego środka ku chłodniejszym obrzeżom, dlatego potrawy mogą przywierać do centralnego (suchego) miejsca naczynia.
Q: Jak mogę zapobiegać przywieraniu potraw do mojej patelni?
1. Używaj naczyń z powłokami, najlepiej nieprzywieralnymi.
2. Nie smaż bez tłuszczu - zdrowe potrawy przygotujesz też na odrobinie oleju lub oliwy.
3. Dokładnie i równomiernie rozprowadź go na patelni - wykorzystaj silikonowy pędzelek.
4. Używaj naczyń z grubymi dnami - najlepiej 3-5 mm.
5. Często mieszaj potrawy - pamiętaj o dopasowaniu narzędzia do patelni, aby nie uszkodzić dna (żywność będzie wtedy tym bardziej przywierać).
6. Nie ustawiaj wysokiej temperatury i nie utrzymuj jej podczas smażenia.
7. Dokładnie oczyszczaj patelnie ze wszelkich resztek.
Q: Dlaczego moja patelnia się wybrzusza?
Wybrzuszenie patelni na dnie jest efektem wstrząsu termicznego. Może on powstawać, gdy przegrzewasz naczynie - smażysz bez tłuszczu lub na wysokiej mocy kuchenki albo nie dopasowujesz jej do możliwości temperaturowych swojej patelni.
Drugim najczęstszym powodem wybrzuszeń jest mycie niewystudzonej patelni w zimnej wodzie lub odstawianie gorącej na zimną powierzchnię.
Q: Czy moją patelnię mogę myć w zmywarce?
Większość patelni nie nadaje się do mycia w zmywarce, ponieważ detergenty i wysoka temperatura mogą osłabić lub uszkodzić powłoki: stracą swoje właściwości np. nieprzywieralne.
Te czynniki mają też wpływ na zmniejszenie trwałości warstwy ceramicznej - staje się bardziej krucha. Z kolei żeliwo należy myć wyłącznie ręcznie - dłuższy i bezpośredni kontakt z wodą może powodować powstawanie rdzy, natomiast detergent będzie wyczuwalny w potrawach.
W zmywarce możesz myć wszystkie patelnie, których producent na to zezwala. Najczęściej do maszyny trafiają naczynia stalowe (z metalową lub plastikową rączką - według zaleceń producenta) oraz szklane.
Jednak bezpieczniejszym sposobem na zachowanie wszystkich właściwości patelni kuchennych pozostaje mycie ręczne.
Q: Jak prawidłowo czyścić patelnie?
1. Resztki namaczaj w wodzie, a następnie delikatnie zeskrob je drewnianą łopatką.
2. Nie używaj druciaków - posłuż się miękką gąbką.
3. Korzystaj z delikatnych płynów do naczyń lub specjalnych środków do czyszczenia patelni - nigdy nie używaj np. detergentów do grilla.
4. Przed myciem wystudź patelnię - unikniesz wybrzuszeń i uszkodzeń.
5. Po umyciu wysusz naczynie przecierając je np. ręcznikiem papierowym lub ściereczką.
6. Na zakończenie możesz zabezpieczyć powierzchnię roboczą patelni (szczególnie żeliwnej i stalowej) odrobiną jadalnego tłuszczu.
Q: Jak wyczyścić patelnię na zewnątrz?
Pielęgnacji wymaga nie tylko wnętrze naczynia, ale również jego zewnętrzna strona. Najczęściej pojawiają się na niej przypalenia spływających resztek potrawy oraz tłuszczu, a także pozostałości z poprzednich gotowań, które znajdują się na palnikach. Najlepiej więc po każdym użyciu wystudzone naczynie dokładnie myć także po jego wierzchniej stronie.
Patelnię na zewnątrz możesz wyczyścić za pomocą specjalnych środków, ale także sprawdzonymi domowymi sposobami:
• pastą z sody oczyszczonej oraz wody utlenionej - wymieszaj składniki na gęstą papkę i pozostaw na godzinę. Następnie wyszoruj dno i spłucz wodą;
• roztworem wody i kwasku cytrynowego - zanurz w nim naczynie na kilka godzin;
• roztworem octu z wodą lub samym octem - postępuj jak wyżej;
• octem i solą kuchenną - namocz spód patelni w occie na godzinę, a następnie posyp go solą i wyszoruj. Umyj płynem do naczyń oraz spłucz.
Q: Kiedy wymienić patelnię?
Żadna patelnia nie jest wieczna. Owszem, naczynia żeliwne są w stanie dobrze służyć nawet przez kilkadziesiąt lat, ale nawet je trzeba zastąpić po pewnym czasie nowymi.
Jeśli Twoja patelnia nie ma rys ani odprysków w powłoce/na powierzchni, a dno nigdzie się nie wybrzuszyło, wystarczy, że kolejną kupisz raz na 1-3 lat. Jeśli jednak zauważyłeś wspomniane wcześniej większe uszkodzenia, czas poszukać nowej patelni.
Q: Gdzie wyrzucić patelnię?
Pamiętaj o segregacji śmieci - zużytą patelnię wyrzuć do odpowiedniego pojemnika.
• Patelnie w całości metalowe - pojemnik żółty (plastiki i metale) lub czerwony (metale).
• Patelnie metalowe z plastikowymi rączkami - pojemnik żółty (plastiki i metale).
• Patelnie metalowe z drewnianymi rączkami - pojemnik czarny (odpady zmieszane).
• Patelnie ceramiczne lub z powłokami - pojemnik czarny (odpady zmieszane).
• Patelnie szklane - pojemnik czarny (odpady zmieszane).
O patelniach kuchennych można jeszcze wiele napisać. Mamy jednak nadzieję, że powyższe informacje pomogą Ci wybrać idealną patelnię oraz właściwie ją użytkować.
Zobacz produkty

Tajemnice zajączka wielkanocnego
Jak zając zaczął być łączony ze świętami wielkanocnymi? Gdzie mieszka i czy dzieci piszą do niego listy, tak jak do św. Mikołaja? Jaki związek z popularnym m.in. na Śląsku czy w Wielkopolsce zbieraniem jajek przyniesionych przez zajączka ma Marcin Luther i królowa Wiktoria? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym artykule. Zapraszamy do przeczytania historii o zajączku wielkanocnym.

Wiosenne porządki krok po kroku z marką Oxo
Wiosna to świetna okazja, aby zacząć większe porządki w domu: mycie, odkurzanie i czyszczenie. Ład we wnętrzu naprawdę poprawia samopoczucie! W wiosennych porządkach z pomocą przyjdą produkty marki Oxo. W poniższym artykule pokażemy Ci jak łatwo, krok po kroku posprzątać wnętrza na wiosnę. Chwyć za szczotkę i sprzątaj razem z nami!

Miłość do detali
Czy czerwone serduszka to wszystko, co można wybrać do dekoracji wnętrz na romantyczne chwile? Zdecydowanie nie! Jeśli szukasz pomysłów na ozdobienie sypialni, salonu lub łazienki nie tylko na walentynki, mamy dla Ciebie kilka porad. Nasze wskazówki sprawdzą się również podczas zwykłych, weekendowych wieczorów ze swoją drugą połówką lub gdy chcesz uczcić ważną datę np. rocznicę ślubu. Zapraszamy do lektury artykułu - pokażemy Ci 4 łatwe sposoby na zbudowanie romantycznego nastroju!