Sposoby na orzeźwienie w upalne dni
Lato to pora roku szczególnie lubiana i wyczekiwana przez większość z nas. Nie ma się jednak co łudzić - najprzyjemniej spędza się upalne dni nad brzegiem jeziora, morza lub na górskim szlaku w cieniu drzew. Co jednak zrobić, gdy wakacyjny urlop dawno minął, upał doskwiera, a nie ma możliwości wskoczenia do chłodnej wody? Bez obaw - mamy kilka niezawodnych sposobów na orzeźwienie!
Woda to podstawa
Gdy chodzi o nawodnienie organizmu woda to podstawowy produkt, po który powinieneś sięgać, a w upalne dni w zdwojonych ilościach. Porcję wody warto mieć zawsze przy sobie, najlepiej w butelce wielokrotnego użytku, rezygnując z plastikowych jednorazówek, które są niekorzystne dla środowiska. W domu korzystaj z dzbanka filtrującego lub filtra węglowego, aby móc bezpiecznie pić oczyszczoną wodę z kranu.
Co jednak, gdy nie lubisz pić samej wody, albo po prostu już Ci się znudziła? Koniecznie sprawdź nasze kolejne propozycje.
Ze smakiem
▪ 600 g arbuza (obranego, bez pestek)
▪ 1 limonka
▪ 2 szklanki wody
▪ łyżeczka miodu lub ksylitolu
▪ kilka listków mięty
▪ kostki lodu



Na pragnienie - izotonik!
▪ 1 litr wody
▪ sok z 1 cytryny
▪ 3 łyżki miodu
▪ ¼ łyżeczki soli jodowanej
Kawa czy herbata
Nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy? W lecie przestaw się na mrożoną, frappe lub cold brew. Kawa na zimno nie tylko pobudza, ale i orzeźwia! Co więcej, podana z lodami, bitą śmietaną i posypką może być pysznym, letnim deserem.

Więcej na temat mrożonej kawy i herbaty znajdziesz tutaj.
Dla ochłody, lody!
▪ 200 g malin
▪ 25 g cukru
▪ 40 ml wody (opcjonalnie)


W upalne dni zrezygnuj z gorących zup i ciężkich sosów. Zamiast nich podaj na obiad chłodnik. Jest prosty w przygotowaniu, potrzebujesz jedynie blendera oraz miejsca w lodówce, aby posiłek miał odpowiednią temperaturę. Jeżeli znudził Ci się tradycyjny botwinkowy, zainspiruj się przepisami z krajów, gdzie z upałem mają do czynienia na co dzień. Przygotuj hiszpańskie gazpacho z pomidorów, indyjską raitę na bazie jogurtu i ogórka lub zaczerpnij pomysł z południa Włoch, gdzie powszechne są chłodniki owocowe np. z melona i limonki z dodatkiem prosciutto. Co jest jeszcze ważne w letnim gotowaniu? Aby przygotowywanie posiłków nie wymagało długiego stania w kuchni przy gorących garnkach. Dlatego wszelkie szybkie dania są mile widziane. Doskonale sprawdzają się sałatki, smoothies lub modne food bowls. Najlepiej spakuj swój posiłek do lunchboxa i zjedz w plenerze.
Chłodnik melonowy z prosciutto
▪ 2 melony (ok. 1,5 kg)
▪ 50 ml białego wina słodkiego
▪ 30 ml świeżo wyciskanego soku pomarańczowego
▪ 10 ml soku z cytryny
▪ 10 ml oliwy z oliwek
▪ kilka listków mięty
▪ 4 plasterki prosciutto
Obierz melona i pokrój na kawałki usuwając pestki. Kawałki miąższu umieść w naczyniu blendera, a następnie zmiksuj z winem, sokiem pomarańczowym, sokiem z cytryny oraz oliwą. Powinieneś otrzymać gładką masę. Wstaw do lodówki na min. 2 godziny. W międzyczasie plasterki szynki podpiecz na suchej patelni lub patelni grillowej, aby były chrupiące. Możesz także zrobić grzanki z pieczywa. Chłodną zupę przelej do miseczek, na środku każdej umieść plaster prosciutto, udekoruj listkami mięty.



Kilkugodzinna podróż samochodem, samolotem czy pociągiem w upalny dzień może być uciążliwa nawet, gdy działa klimatyzacja. Bez obaw - w podróży również możesz czuć się komfortowo. Przyjemne ochłodzenie zapewni Ci butelka termiczna z zimnym napojem i kostkami lodu, utrzymująca niską temperaturę nawet do 24 godzin lub bidon z wkładem chłodzącym. Jeżeli wybierasz się w dłuższą podróż, przyda Ci się lodówka turystyczna z wkładami chłodzącymi. W taki sposób możesz przewozić nie tylko napoje, ale również żywność np. przekąski na drogę dla całej rodziny, abyście zawsze mieli dostęp do świeżych i pewnych produktów.

